Heerema lijft NS-dochter Strukton in

Offshorebedrijf Heerema neemt NS-bouwdochter Strukton over. De Nederlandse Spoorwegen en Heerema hebben hierover een principeakkoord bereikt. Met de overname van Strukton wil Heerema zich meer richten op bouwactiviteiten op land.

Het familiebedrijf Heerema, dat platforms maakt voor olie- en gaswinningsbedrijven op zee, is al langer op zoek naar nieuwe activiteiten aan land. Volgens een woordvoerster van Heerema hebben de bedrijven geen overlappende activiteiten, maar vullen ze elkaar aan, met name op technologische gebied.

Heerema zegt ,,de jarenlange offshore-ervaring'' te willen gebruiken voor ,,onshore-activiteiten''. Twee maanden geleden nam Heerema hiertoe al een Amerikaans ingenieursbureau over. In 1997 richtte het bedrijf Heerema Infrastructure op dat zich voornamelijk op de bouw van infrastructuur richt. Heerema behaalde vorig jaar met 2100 medewerkers een omzet van 1,5 miljard.

Bedrijven in de offshore kwamen vorig jaar in de problemen door de lage olieprijzen. Ondanks de sterke stijging van de olieprijzen dit jaar bleven de problemen aanhouden. Heerema heeft de afgelopen jaren al verschillende reorganisaties achter de rug, onder meer bij dochter Grootint (staalbouw) en Heerema Marine Contractors (constructiebedrijf).

NS zette dochterbedrijf Strukton vorig jaar in de etalage, omdat spoorwegbouw niet langer als belangrijke activiteit werd beschouwd. Eerder toonde bouwbedrijf TBI Holdings interesse. NS wil zich voornamelijk richten op het vervoeren van passagiers en de exploitatie van stations. Ook het architectenbureau Holland Railconsult is te koop gezet.

Strukton behaalde vorig jaar een winst van 10,1 miljoen gulden op een omzet van ruim 1 miljard gulden. Daarmee behoort het tot de tien grootste bouwbedrijven in Nederland.

Strukton is met 3200 medewerkers groter dan Heerema. Verwacht wordt dat Heerema tussen 120 miljoen en 150 miljoen gulden voor Strukton zal betalen, afhankelijk van eventuele afkoopregelingen.

Dit voorjaar kwam Strukton in het nieuws door fraude bij de bouw van de Schipholtunnel. Bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn mogelijk onder meer te hoge rekeningen ingediend.

Heerema en NS verwachten dat de overname half februari rond kan zijn. Door de overname ontstaat een bedrijf met een totale omzet van ruim 3 miljard gulden en met 5500 medewerkers.

Strukton blijft een zelfstandige onderneming binnen de Heerema Groep. De overname zal volgens Heerema geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.