Een aanslag op het Indiase paradijs op aarde

New Delhi werd vrijdag opgeschrikt door een aanslag op militairen in het Rode Fort. De rust is inmiddels teruggekeerd in het paradijs, dankzij de arrestatie van een Pakistani en het doodschieten van een militant uit Kashmir.

`Als er een paradijs op aarde is, dan is het hier, hier, hier...', had de Moghul keizer Shah Jehan in Arabisch schrift laten graveren op de muur van een van zijn paleizen binnen het gigantische Rode Fort in Oud-Delhi. Het moet niet ver van de waarheid zijn geweest. In de zeventiende eeuw was het plafond van zilver, de pilaren en marmeren vloeren waren versierd met robijnen en smaragden, door het gehele paleis stroomde een kunstmatig beekje met rozewater en boven de troon, die bestond uit duizend kilo goud, hing de beroemde `kohinoor', de grootste geslepen diamant in de wereld.

Opeenvolgende koloniale overheersers roofden de paleizen in het Rode Fort leeg; als laatste de Britten, die de `kohinoor' schonken aan hun koningin en in de ooit zo weelderige ontvangstzaal de keuken voor hun soldaten inrichtten. Sinds de onafhankelijkheid probeert de Indiase overheid iets van de vroegere glorie te herstellen. Twee weken geleden ging de ontvangstzaal weer open voor het publiek en toeristen kunnen iedere avond genieten van een wervelende licht-en geluidshow, waarin de geschiedenis van de laatste vijfhonderd jaar wordt weergegeven.

Maar de vernederingen blijven het historische monument niet bespaard. Afgelopen vrijdag drongen gewapende militanten het fort binnen en schoten drie Indiase soldaten dood. Rondom de paleizen bevinden zich namelijk nog altijd militaire barakken, waarin inlichtendiensten zijn gevestigd en veteranen bivakkeren die in Kashmir hebben gediend. De schok was groot. Hoe kon een aanslag plaatsvinden in een van de best bewaakte kazernes van India, vroeg men zich af. Als de militanten het meest prominente zetel van het leger konden binnendringen, dan was het met de veiligheid van India treurig gesteld.

Volgens officiële verklaringen zouden vier tot zes mannen met automatische geweren onder de jassen samen met toeristen het fort zijn binnengegaan tijdens de licht- en geluidshow. Na de voorstelling slopen zij naar de militaire gebouwen en schoten drie soldaten dood die de wacht hielden. Daarna verdwenen ze in de nacht. Al gauw werd bekend gemaakt dat het ging om militanten van de Lashkar-e-Taiba, een splintergroepering uit Kashmir die het door India afgekondigde staakt-het-vuren niet erkent en wil voorkomen dat er vredesbesprekingen worden gevoerd tussen de Indiase regering en de `Hurriyat', het overkoepelend orgaan van militante groeperingen in Kashmir.

Het imago van de Indiase veiligheidsdiensten was danig aangetast en de kritiek nam tijdens de kerstdagen toe. Maar gisteren werd de eer van leger en politie hersteld, op een manier die volgens sommige commentatoren wel erg sterk doet denken aan een Bollywood-film. De politie vond wapens en `telefoonnummers' achter het fort. Aan de hand daarvan kon een man van Pakistaanse afkomst worden opgespoord, bij wie thuis geweren en granaten werden gevonden. Hij bekende bij de aanslag betrokken te zijn en gaf namen door van zijn kameraden. Hierop volgde een twintig minuten durende shootout in een woonwijk in Zuid-Delhi, waarbij een militant werd gedood. De anderen zouden Delhi intussen hebben verlaten.

In de kranten verschenen foto's van de gedode man en tevreden kijkende leden van het politiecommando. Maar er worden ook vragen gesteld over de wonderlijke manier waarop de daders werden gevonden en het flinterdunne bewijs dat de politie in handen heeft. Specialisten wijzen op eerdere gevallen waarbij de bewijsvoering in de rechtzaal geen stand hield. Bovendien moeten militanten uit Kashmir die helemaal in Delhi, notabene in het Rode Fort, een aanslag plegen, worden geacht goed getraind en voorbereid te zijn. Het valt te betwijfelen of zij na een ondervraging de namen en adressen van hun metgezellen noemen.

Maar het wantrouwen wordt voorlopig overstemd door een gevoel van opluchting. Het aanzien van de gewapende macht van India is gered, en het paradijs is weer hier, hier, hier.

    • Anil Ramdas