Collectie muziek naar Haags Paleis

Museum Het Paleis, de dependance van het Haags Gemeentemuseum aan het Haagse Lange Voorhout, krijgt volgend jaar een nieuwe opzet als MuziekPaleis. In plaats van de kunst- en kunstnijverheidstentoonstellingen, die er de afgelopen jaren werden gehouden, wordt het Paleis in maart 2001 met een eerste proefopstelling ingericht als muziekmuseum.

Na de zomer komt er een permanente expositie van de muziekinstrumentencollectie van het Haagse Gemeentemuseum. De voormalige balzaal zal maandelijks worden gebruikt voor concerten. Verder zijn er plannen voor een jaarlijks openluchtconcert op het Voorhout, naar het voorbeeld van het Amsterdamse Prinsengrachtconcert.

Het Paleis werd in oktober 1992 door het Haagse Gemeentemuseum in gebruik genomen als expositieruimte. In 1990 was het Paleis gekocht van het rijk, nadat het zijn functie als Haags `werkpaleis' had verloren, toen koningin Beatrix daarvoor het gerestaureerde Paleis Noordeinde ging gebruiken. Het Paleis Lange Voorhout, het voormalige woonhuis van koningin Emma, werd door koningin Juliana druk gebruikt. Overleg over kabinetsformaties vond daar plaats en de rijtoer op Prinsjesdag eindigde er met het zwaaien vanaf het balkon.

De collectie muziekinstrumenten van het Haagse Gemeentemuseum vindt zijn oorsprong in de aankoop van de collectie van de Haagse bankier Daniël François Scheurleer (1855-1927), die een eigen museum aan huis had. De collectie antieke en exotische Aziatische en Afrikaanse instrumenten, boeken, bladmuziek en manuscripten was te koop na het faillissement in 1932 van de bank Scheurleer en Zoonen. De gemeente Den Haag nam het overgrote deel over voor 75.000 gulden, de Koninklijke Bibliotheek kocht voor 25.000 de collectie liedboeken.

De collectie op papier van het Haagse Gemeentemuseum wordt op het ogenblik ondergebracht in de Koninklijke Bibliotheek, samen met de omvangrijke collecties van de stichting Musica Neerlandica van de Haagse violist Willem Noske. Het is de bedoeling dat het MuziekPaleis samenwerkt met de nabijgelegen Koninklijk Bibliotheek. De bovenverdieping van het Paleis is door de beperkte lichtinval zeer geschikt voor het tonen van delen van de collectie op papier.

De bezoekcijfers van het Paleis varieerden de afgelopen jaren van 30.000 tot 100.000, al naar gelang de populariteit van de exposities. Voor het MuziekPaleis hoopt het Gemeentemuseum op 30.000 bezoekers. Dat laatste aantal is hoger dan het bezoek van de muziekcollectie nu in het Haagse Gemeentemuseum trekt, omdat de instrumentencollectie nu verhuist ,,van de achterste en donkerste hoeken van het museum naar een MuziekPaleis.''