Amerikaan schiet zeven collega's dood

Een 42-jarige werknemer van een internet-bedrijf in Wakefield, ten noorden van Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts, heeft gisteren zeven collega's doodgeschoten.

De man kwam op de gewone tijd op het hoofdkantoor van het bedrijf Edgewater Technology, waar hij sinds maart werkte, en begon 's ochtends om een uur of elf ineens te schieten.

Hij had drie vuurwapens bij zich en schoot zeven werknemers van de ongeveer tachtig mensen die dinsdagochtend aanwezig waren, dood. Hij werd door de gealarmeerde politie vervolgens overmeesterd en weggevoerd.

Het motief voor de zevenvoudige moord, die de man ten laste is gelegd, is nog niet geheel duidelijk. De politie onderzoekt of het verband houdt met de belastingschuld van een paar duizend dollar van de man.

De belastingdienst had de werkgever gevraagd om een deel van het salaris van de man in te houden, waarmee de schuld voldaan zou kunnen worden. Het bedrijf had daarover voor kerstmis met de dader een gesprek gevoerd en toegezegd niet voor het einde van het jaar met de inhoudingen te beginnen. Volgens een werknemer had de man vorige week nog ruzie gehad over de inhoudingen.

De man heeft niet een van zijn chefs gedood en volgens een woordvoerder van het bedrijf zouden de slachtoffers willekeurig zijn gekozen. Maar onderzoekers zeggen dat de man zijn slachtoffers nauwkeurig heeft geselecteerd. Het zouden voornamelijk mensen van de boekhouding zijn.

Het aantal dodelijke schietpartijen met onschuldige slachtoffers in bedrijven, op scholen en in openbare gebouwen in de VS was het afgelopen jaar lager dan in voorgaande jaren. In 1999 waren er ten minste tien ernstige incidenten, waarbij meer dan vijftig slachtoffers vielen.

Vooral de dood van twaalf studenten en een leraar op een middelbare school in Littleton in april '99 trok veel aandacht en leidde tot een discussie over wapenbezit in de VS.