Vrijspraak Virenque in dopingproces

De rechtbank in Lille heeft Richard Virenque vrijgesproken tijdens het dopingproces van de wielerploeg Festina. Verzorger Willy Voet en ploegleider Bruno Roussel kregen een boete en een voorwaardelijke celstraf.

Met de vrijspraak van Virenque volgde de rechtbank gisteren de openbare aanklager die had gezegd dat de voormalige kopman van Festina geen spil was in het georganiseerd dopingnetwerk van de ploeg. ,,De feiten waren voldoende om een straf uit te spreken'', verklaarde de rechter. ,,Maar de rechtbank heeft het wijdverbreide dopegebruik en het falen van de bestrijding laten meewegen.''

Virenque toonde zich opgelucht. ,,Het is het einde van een procedure die me bijna tweeëneenhalf jaar heeft beziggehouden'', zei de Franse renner die een Zwitserse wielerlicentie heeft. De kans bestaat dat de Zwitserse bond hem volgende week voor een half jaar schorst, omdat Virenque dopegebruik heeft bekend.

De grootste dopingaffaire in de wielerhistorie begon in 1998 met de aanhouding van Voet, die voor de start van de Tour doping vervoerde. Een week later werd Roussel met ploegarts Rijckaert aangehouden. Weer een paar dagen later werden alle renners van Festina naar huis gestuurd. Virenque en zijn helper Pascal Hervé waren de enige werknemers van Festina die gebruik van doping ontkenden. Dit najaar gaven ze eindelijk toe.

Verzorger Voet kreeg gisteren een gevangenisstraf van tien maanden voorwaardelijk en een boete van 10.000 gulden. Ploegleider Roussel kreeg een jaar celstraf voorwaardelijk en een boete van 15.000 gulden. Voet en Roussel zijn niet meer actief in het profpeloton.

Volgens de rechtbank heeft de internationale wielrenunie (UCI) zich te passief opgesteld in de strijd tegen doping. De UCI had samen met de Franse wielerbond en de directie van de Tour een claim van één Franse franc ingediend wegens de schade die de wielersport door het proces zou hebben opgelopen. De rechtbank legde die claim naast zich neer. ,,De UCI was al in 1993 op de hoogte van het gebruik van EPO. De rechtbank betreurt het dat in de daaropvolgende drie jaar bijna niets is gedaan aan de bestrijding'', luidde de verklaring.

UCI-voorzitter Hein Verbruggen reageerde niet verrast. ,,Het is tamelijk goedkoop met verwijten te komen, zonder aan te geven hoe het wel moet.'' Verbruggen was tevreden over de uitspraak. ,,Ik heb anderhalf jaar lang van hun advocaten moeten horen dat de beklaagden kleine visjes waren. Uit de straffen blijkt in ieder geval het tegendeel.''