Van Aartsen erkent visumproblemen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent dat er problemen zijn bij visumaanvragen vanuit Marokko. In overleg met het ministerie van Justitie wordt gezocht naar een structurele oplossing.

Dit schrijven minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Cohen (Justitie) in antwoord op Kamervragen van de VVD-fractie. In een artikel in deze krant stelden medewerkers van de ambassade in Rabat dat de regels voor visumverlening niet deugen. Bezwaren van het visumkantoor zouden door de immigratiedienst worden genegeerd,

De ,,gevoelens van frustratie en verontrusting'' van het personeel van het visumkantoor zijn Van Aartsen bekend, schrijft hij. De ambassade heeft de minister recentelijk bericht over ,,mogelijke misstanden op het terrein van visumverlening''. Omdat de klachten vanuit Rabat ,,niet op zichzelf staan'' zoekt Van Aartsen naar een ,,structurele oplossing''.

Vooral de zogeheten referentenprocedure zal aan een ,,kritische beschouwing'' worden onderworpen, aldus de minister.

Deze stelt immigranten in staat een visum voor verblijf aan te vragen voor familie of partner in het buitenland. De `bewijslast' ligt voornamelijk bij de aanvrager in Nederland en niet bij degene die het visum ontvangt. Dit is een van de bezwaren van het visumkantoor in Rabat. Zij stelt dat aanvragers in Nederland met behulp van advocaten gemakkelijk de papieren op orde kunnen brengen, zodat justitie er geen speld meer tussen kan krijgen.