Twee ministers in Duitsland in het nauw door BSE

De oppositie in Duitsland heeft het aftreden van twee ministers geëist (Landbouw en Volksgezondheid) in verband met ,,onverantwoord handelen'' in de crisis rond de gekkekoeienziekte BSE.

Gisteren rees het vermoeden dat nog eens drie koeien, twee uit de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en één uit de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, BSE hebben. Duitsland telde tot dusver vijf BSE-koeien, één in Sleeswijk-Holstein en vier in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren.

Bij consumptie van met BSE besmet vlees kunnen mensen een variant van de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob ontwikkelen. Doordat de controle op de gekkekoeienziekte onlangs is verscherpt, komen in veel landen, waaronder ook Frankrijk en Zwitserland, meer BSE-gevallen aan het licht.

De Europees Commissaris voor Consumentenzaken, David Byrne, heeft Duitsland gisteren verordonneerd de verkoop van bepaalde worstsoorten met BSE-risico onmiddellijk te staken. Ook riep hij Duitsland op de export van deze worsten te verbieden.

Eerder deze week al had Byrne Duitsland aangespoord risicovolle worstsoorten uit de handel te halen, maar minister Andrea Fischer van Volksgezondheid (Groenen) lapte de waarschuwing aanvankelijk aan haar laars. Er was volgens haar geen enkele reden voor zo'n ,,dramatische stap''.

De Europese Commissie zegt over informatie te beschikken waaruit blijkt, dat de vier BSE-gevallen in Beieren het gevolg zijn geweest van gebrekkige controle op diermeel. In veel gevallen bleek plantaardig veevoer met diermeel te zijn vermengd. De regering in Berlijn zou al in september hierop zijn gewezen.

De oppositie (liberale FDP en christen-democratische CDU/CSU) heeft het aftreden geëist van minister Fischer en SPD-minister Karl-Heinz Funke (Landbouw). ,,Fischer is de verkeerde vrouw op de verkeerde stoel'', zei CDU'er Hans-Peter Repnik. De FDP meent dat Fischer het vertrouwen bij de consumenten ,,volledig heeft verspeeld''. Funke wordt de falende controle aangerekend.

Fischer verzekerde eerder deze week dat er bij consumptie van Duitse worst geen gevaar bestond. Zij reageerde geïrriteerd toen de Europese Commissie Duitsland dinsdag opriep de verkoop van worstproducten met rundvlees uit de verkoop te halen. Daar was geen enkele aanleiding voor, beweerde Fischer. Een dag later moest ze haar woorden intrekken. Vleeswarenexperts hadden eerder namelijk gerapporteerd over mogelijk BSE-gevaar bij bepaalde worstsoorten, waarin `restmateriaal' kon zijn verwerkt.

    • Michèle de Waard