Taxitelefoons TCA moeten verdwijnen

Taxicentrale Amsterdam (TCA) moet voor 20 januari het gebruik van telefoonpalen op vijf standplaatsen beëindigen. Dat heeft de president van de rechtbank gisteren bepaald in een kort geding dat de gemeente tegen de centrale had aangespannen.

Als TCA dit niet doet, mag de gemeente de telefoonpalen na 20 januari verwijderen. Het gaat om palen op de drukbezochte plaatsen Centraal Station, Leidseplein, Rembrandtplein, Nieuwmarkt en Kattengat. De telefoonpaal op de Dam was al weg, in verband met de herprofilering van de Dam.

TCA is al tientallen jaren de enige centrale die de taxistandplaatsen en telefoonpalen gebruikt. Maar de gemeente wil de palen op de populairste plaatsen verwijderen, om de standplaatsen ook toegankelijk te maken voor andere spelers op de taximarkt, zoals concurrent TaxiDirekt.

Volgens de president is de gemeente eigenaar van de telefoonpalen, omdat deze als roerende zaken ,,duurzaam zijn verbonden'' met de grond waarin ze staan. In zo'n geval wordt de eigenaar van de grond (de gemeente) eigenaar van de roerende zaak. TCA stelt dat de centrale de palen te goeder trouw in bezit had, sinds ze de oude palen in 1975 verving.

In een reactie stelde directeur Grijpink van TCA dat ,,de rechtsstaat vandaag ten grave is gedragen''. Hij noemde de uitspraak onbegrijpelijk en kondigde aan onmiddellijk in hoger beroep te gaan. De rechter heeft zich tot deze uitspraak laten leiden door ,,onderbuikgevoelens'', zei hij. Maar hij denkt niet dat er acties van boze chauffeurs komen. Een aanwezige TCA-chauffeur sloot dit niet uit.

Verantwoordelijk wethouder F. Köhler noemde het besluit slechts een stap naar de normalisering tussen de concurrerende taxibedrijven in de stad. De uitspraak is in zijn ogen geen garantie dat TCA-chauffeurs hun concurrenten zullen uitnodigen om er maar gezellig bij te komen staan. Daar zal wellicht toch de hulp van de sterke arm voor nodig zijn, stelde hij.