Sportmoment?

Het jaar 2000 kende enkele memorabele momenten op sportgebied. Wat waren de hoogte- en dieptepunten?

Tomás Galásek, speler van Ajax: ,,De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney vond ik erg indrukwekkend, mede omdat Aboriginal Cathy Freeman het olympisch vuur mocht onsteken. Dat betekende veel voor de onderdrukten in Australië. Met de medische staf van Ajax heb ik veel naar de zwemwedstrijden gekeken. Het is ongelooflijk hoe goed de Nederlandse zwemmers in Sydney hebben gepresteerd. Een minder prettig gevoel houd ik over aan het EK voetbal. Ten eerste werd ik zelf niet geselecteerd voor de Tsjechische ploeg, ten tweede vloog het elftal er al snel uit. Toen werd ik maar supporter van Nederland, maar dat kwam ook niet ver.''

Cor van der Geest, judocoach: ,,Ik heb erg genoten van de Europese judotitel van mijn zoon Dennis. Hij werd op een geweldige wijze kampioen. Als trainer en vader ben je op zo'n moment ontzettend blij en tevreden. Dennis kan de hele wereld aan, alleen weet hij dat zelf nog niet. Een grote deceptie vormde het optreden van een aantal Nederlandse judoka's op de Olympische Spelen. Ook Dennis kon zijn vooraf gestelde doelen niet realiseren. Met judovereniging Kenamju hebben we de afgelopen zeven jaar op alle EK's en WK's medailles gehaald, dan is het vervelend als het fout gaat op de Spelen. In Sydney hebben een aantal judoka's niet alles uit hun mogelijkheden gehaald. Deels door pech, deels vanwege het feit dat een paar zaken zijn fout gelopen. Dat is te wijten aan het ongrijpbare in de sport? Misschien wel, al hadden sommige fouten niet gemaakt mogen worden.''

Ties Kruize, voorzitter hockeyclub HCKZ en oud-hockeyinternational: ,,Uiteraard de fenomenale prestaties van Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel. Topsport in de meest pure vorm. De gouden medaille van de hockeyers had ik min of meer voorspeld. Het blijft een geweldige teamprestatie. Ten tijde van de successen in Sydney was iedereen het in Nederland over eens dat er meer geld in de topsport moet worden gestoken, maar nu hoor je daar weinig meer van. Dat is jammer, want de topsport verdient meer geld. Dat kan gebruikt worden voor vergoedingen voor de sporters, verbetering van de Nederlandse topsportstructuur en voor de breedtesport. Top- en breedtesport hebben elkaar nodig, zeker als je bedenkt dat drie procent van alle sporters aan topsport doet.''

Rob Barel, triatleet: ,,De winst van Pieter van den Hoogenband op de 100 meter vrije slag vond ik prachtig om te zien. Op zo'n groot toernooi het koningsnummer winnen, dat is een geweldige prestatie. Verder vond ik de blessure van spits Ruud van Nistelrooij van PSV aangrijpend. Het ene moment zie je zo'n jongen verbeten trainen met een slechte knie, want hij moet en zal uitkomen voor Manchester United. Het andere moment ligt hij krimpend van pijn op de grond en beseft hij dat de beoogde droomtransfer van de baan is. Ik vond de ambitie en de gedrevenheid van Van Nistelrooij prachtig om te zien. Zo'n jongen verdient enorm veel geld, maar werkt zich tóch uit de naad omdat hij aan Manchester United wil laten zien hoe goed hij wel niet is.''

Wim Schenk, voorzitter Nederlandse schaatsbond KNSB: ,,Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn hebben geweldig gezwommen, terwijl Leontien van Moorsel zich terugknokte naar de wereldtop. Er wordt weleens gezegd dat Ajax en Johan Cruijff Nederland in het verleden op de wereldkaart hebben gezet, maar Van den Hoogenband en zijn collegasporters hebben ons land ook een goede naam bezorgd. Dankzij al die prestaties heeft Nederland op politiek, sociaal en economisch vlak veel winst geboekt. Goede sportprestaties verhogen het aanzien van een land, daar is de Nederlandse regering nu ook achtergekomen. Niet voor niets wil de politiek fors investeren in de topsport. Ik ben blij dat dit jaar ook eens niet-voetbalsporten centraal stonden.''

    • Marcel Abrahams