Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage uit het straatarme Georgië waar een getraumatiseerd jongetje `opfleurt' door met een toneelgezelschap langs een aantal weeshuizen in het land te trekken. Ned.1, 20.16-20.51u.

PRAATPROGRAMMA

Gogh's zondag. Gesprek met deejay 100% Isis over de danswereld, haar linkse opvoeding als dochter van een burgemeester en verschijningen tijdens een LSD-trip. Veronica, 14.30-15.00u. en herhaling 23.35-0.10u.

Nationale Wetenschapsquiz 2000. Onder leiding van Wim T. Schippers gaat een team van topsporters de strijd aan met de hoogleraren de dr. Alfons van Blaaderen (atoomfysica), prof. dr. Ada Kruisbeek (immunologie), prof. dr. Jelle Jolles (neuropsychologie en psychobiologie) en prof. dr. Gert Jan Navis (nierziekten). Ned.3, 21.40-23.30u.

MUZIEK

Close-up. Portret van Bach en de invloed die hij heeft gehad op hedendaagse Europese componisten en choreografen, onder wie Dmitri Sjostakovitsj, Jacques Loussier, Heitor Villa-Lobos en Nacho Duato. Ned.1, 18.31-19.30u.

Het uur van de wolf: Bing Crosby - De stem van de eeuw. Over de zanger/acteur Bing Crosby die o.a. meer dan twintig gouden platen, meer dan vijftig speelfilms en de bestverkochte single aller tijden heeft gemaakt. Ned.3, 19.32-20.27u.

Kerstconcert. Concert uit de Sint Jacobuskerk in Enschede met o.a. de Engelse sopraan Lynne Dawson en de Amerikaanse countertenor Derek Lee Ragin. Ook een optreden van harpiste Gwyneth Wentink en meisjessopraan Kelly van Kruining. Zij zingen en spelen kerstliederen en stukken van Mozart, Händel en Bach. Ned.1, 21.36-22.41u.

Kerstnachtdienst. Met fragmenten uit de Meezing Messiah die eerder deze dag werd opgenomen in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Händel probeert in zijn werk antwoord te geven op de vraag wie Jezus voor hem is. Ned.1, 22.41-23.52u.

FILM

. Pack up Your Troubles (George Marshall, 1932, VS). Laurel en Hardy als oorlogsveteranen, op zoek naar de dochter van gesneuvelde kameraad. Een van hun eerste langere films. BBC2, 9.15-10.20u., zwart-wit.

One Magic Christmas (Phillip Borsos, 1985, VS). Kerstsprookje. Beschermengel Harry Dean Stanton beraamt plan om gezin van neerslachtige Mary Steenburgen op te vrolijken. BBC2, 10.20-11.50u.

. Around the World in 80 Days (Michael Anderson, 1956, Engeland). Verouderde publiekslieveling naar roman van Jules Verne. David Niven gaat weddenschap aan. Met vele gaststerren, onder wie Buster Keaton, Marlène Dietrich, Frank Sinatra. Ned.2, 13.00-16.00u.

The Santa Clause (John Pasquin, 1994, VS). In onverschillig filmdebuut speelt tv-komiek Tim Allen een gescheiden vader die tegen wil en dank de rol moet overnemen van de (van het dak gevallen) kerstman. VRT, 13.30-15.05u.

. Black Narcissus (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1946, Engeland). Algemeen erkend meesterwerk uit de koker van Pressburger en Powell is een bizar melodrama over nonnen die in de klamme hitte van hun klooster in de Himalaja vergeefs hun driften proberen te onderdrukken. Oscar voor schitterende fotografie van Jack Cardiff. BBC2, 13.50-15.25u.

Little Big League (Andrew Steinman, 1994, VS). Regiedebuut van producent Steinman is futloze sportfilm voor het hele gezin. Twaalf-jarige jongen erft van opa Jason Robards een honkalteam - de Minnesota Twins - en neemt zelf de touwtjes in handen. RTL4, 14.00-16.05u., onderbroken door reclame.

All Night Long (Jean-Claude Tramont, 1981, VS). Tegendraadse, enigszins onderschatte komedie over de midlife-crisis van Gene Hackman. Hij begint relatie met buurvrouw Barbara Streisand en zet punt achter zijn conformistische leventje. SBS6, 14.15-15.40u., onderbroken door reclame.

Our Man Flint (Daniel Mann, 1965, VS). Cartooneske James-Bondparodie met James Coburn als Amerikaans geheim agent. Hij bestrijdt machtwellustelingen die de poolkappen willen laten smelten. Kreeg vervolgfilm: In Like Flint. BBC2, 15.25-17.10u.

Casper (Brad Silberling, 1995, VS). Onder supervisie van Spielberg vervaardigd, gewiekst sprookje-voor-het-hele-gezin waarin meisje vriendjes wordt met een al even eenzaam, vriendelijk spookje. Met Cathy Moriarty en Eric Idle als slechterikken. BBC1, 16.20-17.55u.

. It's a Wonderful Life (Frank Capra, 1946, VS). Hoogtepunt in populistisch oeuvre van Capra, waarin de kleine man het cynisme van de macht overwint en het goede een laatste kans krijgt. James Stewart wil zelfmoord plegen, omdat niemand hem meer nodig lijkt te hebben. Oudere engel leidt hem rond door zijn eigen leven en toont het tegendeel aan. Heerlijke sentimenten en het object van een speciale cultus. BBC2, 19.15-21.30u., zwart-wit.

. 101 Dalmatians (Stephen Herek, 1996, VS). In geslaagde live action-versie van Disneyklassieker over een Londense puppyroof worden vrijwel alle rollen gespeeld door levende wezens en kunnen de honden níet praten. Met Jeff Daniels als het baasje van Pongo, Glenn Close als Cruella de Vil en Hugh Laurie als kruimelboef Jasper. Veronica, 20.05-21.50u., met reclame.

. Schatjes (Ruud van Hemert, 1984, Nederland). De zoon van Willy hanteerde het Amerikaanse idioom van de black comedy in zijn succesrijke speelfilmdebuut over de generatiekloof. Kinderen verklaren de oorlog aan hun belachelijke ouders Peter Faber en Geert de Jong. Ook met Rijk de Gooyer. Net5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. Independence Day (Ronald Emmerich, 1996, VS). Blockbuster geldt als ultieme rampenfilm. De American way of life (en de rest van de aarde) wordt belaagd door vijandig buitenaards leven. Gelukkig zijn daar wetenschapper Jeff Goldblum, gevechtspiloot Will Smith en president Bill Pullman. BBC1, 21.30-23.45u.

Company Business (Nicholas Meyer, 1991, VS). Melancholieke thriller annex buddy-movie over de spion als uitstervend ras. Uitgerangeerde CIA-spion Gene Hackman en de Amerikaanse Rus Michail Baryshnykov worden in Berlijn bijna vermalen in een vuige coproduktie van CIA en KGB. Veronica, 21.50-23.35u., met reclame.

. The Blues Brothers (John Landis, 1980, VS). Maffe komedie met John Belushi en Dan Aykroyd als de in het tv-programma `Saturday Night Live' geïntroduceerde titelhelden. Vermomd als twee louche wezen maken zij Chicago onveilig. Hommage aan de zwarte Amerikaanse muziek herbergt o.a. Aretha Franklin, James Brown en Ray Charles. Net5, 22.20-0.35u., onderbroken door reclame.

The Ref (Ted Demme, 1994, VS). Betrekkelijk pittige komedie. Voorvluchtige Denis Leary gijzelt op kerstavond het kibbelende yuppie-echtpaar Judy Davis en Kevin Spacey. VRT, 23.05-0.37u.

. Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979, VS). Authentieke ontsnapping uit gevangenis op eiland in San Francisco Bay, begin jaren zestig, stond model voor even ingehouden als effectieve gevangenisthriller. Low-key-hoofdrol van Clint Eastwood. BBC2, 24.00-1.50u.

La belle de Cadix (Raymond Bernard, 1953, Frankrijk). Operettefilm met Luis Mariano en Carmen Sevilla. Actrice houdt filmschijn voor werkelijkheid. TV5, 1.05-2.30u.

Carry on again, Doctor (Gerald Thomas, 1969, Engeland). 'Carry On'-klucht is de derde die zich afspeelt in Long Hampton Hospital. BBC1, 1.35-3.00u.

The Fury (Brian De Palma, 1978, VS). Overdreven thriller waarin De Palma zwelgt in gewelddadige speciale effecten. Met als excuus een doorzichtig plot waarin Kirk Douglas met hulp van telekinetisch begaafde Amy Irving zijn dito begaafde zoon uit de handen van boeven probeert te bevrijden. BBC2, 1.50-3.40u.

. Frankenstein (James Whale, 1931, VS). Een der klassiekste van de griezelklassiekers. Boris Karloff werd een ster dankzij zijn rol als het tragische `monster' dat het slachtoffer wordt van de samenleving die hem creëerde. Met Colin Clive als gekke wetenschapper. BBC2,3.40-4.50u., zw.