Salarisplafond van 4.000 netto

Duco Hendriks geeft sinds elf jaar onderwijs op basisscholen. De afgelopen vier jaar doet hij dat op een `zwarte' school in officieel de armste wijk van Nederland, de Haagse Schilderswijk. Hij verdient nu 3.300 gulden netto per maand, 550 per maand meer dan 11 jaar geleden. Hij is academisch geschoold. ,,Ik weet precies hoeveel ik ooit zal verdienen, als onderwijzer, hoe hard ik ook werk en hoe lang ik het ook volhoud: 4.000 gulden netto per maand.'' Hij heeft er genoeg van en solliciteert nu buiten het onderwijs.

Er is geen carrièreperspectief in het onderwijs, zegt Hendriks. Hij kan hooguit directeur van de school worden, maar de school heeft al een directeur. En die wil Hendriks niet kwijt. ,,In het bedrijfsleven zou je iemand dan wat extra's bieden maar op een school kan dat niet. Want als hij mij extra betaalt, dan moet hij de anderen ook extra betalen.''

De klas aan wie hij les geeft – de hoogste klas op de basisschool – is ook zoiets. ,,Niemand wil lesgeven aan groep acht, de hoogste klas, omdat ze lastig zijn. Maar een school heeft het geld niet om leraren te trekken met iets extra's. En als ze het hebben, accepteren de andere leraren het niet. Iedereen verdient hetzelfde.''

Toch heeft Hendriks, zoals alle leraren, elk jaar 60 vakantiedagen, inclusief de feestdagen. Ruim twee keer zoveel als de meeste werknemers in de private sector. Ook daar zit een keerzijde aan, zegt hij. ,,Als wij weg gaan, dan is alles 800 gulden duurder omdat het schoolvakanties zijn.''

Een laptop van de zaak, lease-auto of onregelmatigheidstoeslag? Laat hem niet lachen. Als hij een cursus wil volgen of computer wil kopen, moet hij het zelf voorschieten. ,,Dan krijg ik eenzesde terug, via de belasting. Dat is prettig. maar voor geld of voor secundaire arbeidsvoorwaarden kun je beter geen leraar worden.''

    • Frederiek Weeda