RIKS AAN DE ROL

Hebben al die mensen, die hebben gerekend aan de tollende munt, behalve geluisterd ook goed gekeken (`Riks aan de rol', W&O, 2 december)? Ik heb een kwartier met verschillende munten zitten spelen en heb geconstateerd, dat de munt tegen het einde juist langzamer gaat draaien. Het enige dat sneller gaat, is de bekende ratel.

Een munt is niet het ideale lichaam dat Euler heeft beschreven. Bij een munt is het gewicht niet gelijkmatig over het hele vlak verdeeld, de afbeelding en letters/cijfers hebben een afwijking tot gevolg. Het is dus helemaal niet gek dat een `Euler's disk', die immers wel overal even dik is, zo lang blijft draaien op een mooi glad grondvlak. Verder is het erg moeilijk om een munt of schijf precies rechtop te houden voordat je hem aan het tollen brengt. Een kleine afwijking aan het begin veroorzaakt een bovenproportionele afwijking in latere toestanden. Er zijn meer systemen die zich zo gedragen.

    • Joop Stelpstra