Poetin in synagoge: signaal

,,Zijn licht en warmte zullen het Kremlin luister bijzetten', zei de Russische president Poetin toen hij een menora in ontvangst nam. Poetin bezocht deze week de Marina Rosjtsjia-synagoge in Moskou, dit jaar al twee keer het doelwit van een aanslag.

Het is niet de eerste keer dat Poetin de joodse gemeenschap zijn steun betuigt. Aan de andere kant heeft hij dit jaar wel de oorlog verklaard aan twee `oligarchen', Goesinski en Berezovski, beiden van joodse afkomst. Koren op de molen van de communisten, die de oligarchen de schuld geven van alle misère van de laatste tien jaar. Dat veel oligarchen van joodse afkomst zijn, is daarbij mooi meegenomen.

Communistenleider Zjoeganov mat onlangs de verdiensten van een rabiaat anti-joodse kerkvader breed uit. Een strijder tegen ,,nihilisme in de vorm van Russofobie en kosmopolitisme', vond Zjoeganov. Kosmopolitisme is sinds Stalin een codewoord voor `joods'. Bij een congres van rabbijnen in Saratov stonden communisten met spandoeken: `De trein naar Magadan vertrekt om 7.40 uur'. Magadan was een berucht stalinistisch kamp.

Het meest geruchtmakende incident draaide om Aleksander Michailkov, de nieuwe gouverneur van de regio Koersk. Hij won nadat het Kremlin de zittende gouverneur Aleksandr Roetskoi van de kieslijst schrapte. ,,We hebben gewonnen', zei Michailkov na zijn zege. ,,Een teken dat Rusland zich eindelijk bevrijdt van het vuil dat zich tien jaar lang heeft opgehoopt. Mocht u het niet weten, Roetskois moeder is joods.' De half-joodse rechterhand van Roetskoi werd bij de gouverneur ontboden en halfdood geslagen. ,,Waar is het geld verborgen, jood?', wilden zijn ondervragers weten.

Poetins bezoek aan de synagoge is een gebaar om de wereld gerust te stellen. Dat doet hij dit jaar zo vaak, dat het wel oprecht lijkt.