Molukkers eisen bommeldingen op

De Molukse splintergroepering Maluku-warchild heeft donderdagavond de verantwoordelijkheid voor drie bommeldingen van deze week opgeëist. Dat heeft een onbekende man, die zei te spreken namens Maluku-warchild, gemeld aan het ANP.

Volgens de man zat de groepering ook achter een brand in het gebouw van de International Police Association in Arnhem, afgelopen woensdag. De politie in Arnhem ontkent echter dat het bij die brand om een aanslag gaat.

Afgelopen woensdag werd in Hilversum een school ontruimd, nadat een onbekende had gemeld dat er explosieven in de school aanwezig waren. Ongeveer 2.500 leerlingen moesten enkele uren de straat op, terwijl deskundigen van het Explosieven Opsporingscommando (EOD) het gebouw onderzochten. Dezelfde dag lag het treinverkeer tussen Rotterdam en Den Haag enige tijd stil, nadat een verdacht pakketje bij het station Den Haag Moerwijk was gevonden. Onderzoek wees uit dat het geen explosief betrof.

Eerder eiste Maluku-warchild de verantwoordelijkheid op voor de brand in een treinstel op het Amsterdamse Amstelstation, waarbij twee conducteurs rookvergiftiging opliepen, en voor het gooien van molotov-cocktails naar een trein tussen Elst en Arnhem en naar het politiebureau van Lunteren.

Voor deze week waren door een woordvoerder van Maluku Warchild grotere bomaanslagen aangekondigd op een doelwit in Midden-Nederland. Deze bleven uit.