Kerstinkopen in plaats van bezoek aan basketbalduel

Gisteravond begon de Holland Basketball Week. Na twee jaar afwezigheid is Oranje van de partij, maar zonder vedette Rik Smits.

De organisatoren van de Holland Basketball Week (HBW) blinken niet uit in een briljant gevoel voor timing, zo werd gisteravond duidelijk. De HBW moest het ruimschoots afleggen tegen die andere nationale sport; kerstinkopen doen. Dientengevolge daagde slechts bij enkelen het besef dat in Ahoy het `grootste basketballtoernooi van de Benelux' zijn openingsdag beleefde. De tribunes van de Scheldehal in Ahoy' waren akelig leeg en van sfeer was geen sprake.

Het mocht de pret voor de ploeg uit Nijmegen niet drukken. De ploeg viel de eer te beurt om de Basketball Week te openen. De verrassende winnaar van de FED-Cup bleek oppermachtig en versloeg Hapoel Holon uit Israël met 96-74. De wedstrijd was de opmaat van een acht dagen durend toernooi waarin zes buitenlandse en twee Nederlandse teams strijd op hoog niveau beloven te leveren.

De tweede Nederlandse representant is de nationale ploeg en dat mag een verrassing heten. Vorig jaar werd luidkeels geroepen dat Oranje de basketballweek zou openen tegen Cuba, maar toen het eenmaal zo ver was, waren beide vijftallen in geen velden of wegen te bekennen. Ook het jaar daarvoor schitterde Nederland door afwezigheid. De meeste blaam trof de buitenlandse teams en Nederlandse ploegen als Amsterdam en Den Helder die geen spelers wilden leveren. Andere spelers klaagden over gebrekkige verzekeringen.

Maar dankzij het succesvolle optreden van Oranje in de EK-kwalificatie tegen Israël en Bosnië, is de nationale ploeg bij spelers en publiek weer in de gratie. Toch zal de ploeg de komende week waarschijnlijk geen hoge ogen gooien. Het Oranje van de Holland Basketball Week is verre van representatief. Niet alleen ontbreekt uitblinker Rik Smits, de talenten Raoul Heinen en Francisco Elson zijn ook niet van de partij.

Eventueel Nederlands succes zal van het kersverse, haastig bij elkaar gekochte Nijmegen moeten komen. De grootste kanshebbers op een finaleplaats zijn het Braziliaanse Sao Paolo All Stars en Olimpija Ljubljana uit Slovenië. Met de nationale ploeg van Kaapverdië en de Belgische club Athlon Ieper spelen Hapoel Holon en Eiffel Towers de komende dagen om twee plaatsen in de volgende ronde. Daarna voegen ook Khimki (Rusland), Olimpija Lubljana (Slovenië), Texaco Sao Paulo All Stars (Brazilië) en de Nederlandse basketbalploeg zich bij het toernooi.

Rotterdam is pas voor de derde keer gastheer van de HBW. In 1997 vond men dat de tijd rijp was het knusse Haarlemse oudejaarstoernooi uit te bouwen tot een Nederlands topevenement. Voornaamste motief was commercieel succes, maar commerciële malaise viel de HBW ten deel. De verplaatsing naar het pompeuze Ahoy' kwam de Rotterdamse organisatie op een ton schuld te staan. In Haarlem was reclame niet eens nodig, in Rotterdam komen ondanks dure promotie-activiteiten slechts mondjesmaat toeschouwers. De 19de editie van de HBW is met drie dagen verlengd en zal naar verwachting meer bezoekers trekken dan de 14.000 van vorig jaar.

    • Martijn van Leeuwen