Joseph's dreamcoat

Volgens de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap was het een pronkgewaad, dat vader Jakob in het land Kanaän aan zijn favoriete zoon Jozef gaf. En dat vervolgens zozeer de jaloezie van diens vele broers opwekte, dat ze hem verstootten.

In de versie van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice kreeg het kledingstuk een naam waarin de bonte jaren zestig doorklinken: Joseph and the amazing technicolor dreamcoat. Hun musicaldebuut dateert dan ook uit 1968; de oervorm was een cantate, die ze schreven voor het jongenskoor van een Londense muziekschool.

Nu hij ruim dertig jaar na dato aan het hoofd staat van een gefortuneerd musicalimperium, de Really Useful Group, is Andrew Lloyd Webber begonnen met het produceren van video-registraties van zijn populairste shows. Eerst liet hij een min of meer natuurgetrouwde weergave van de theatershow Cats vastleggen. Vorig jaar volgde de Joseph die op tweede kerstdag bij de NPS te zien is. Geen theaterregistratie, ook geen film, maar een mengvorm die nog het meest lijkt op een tv-show van drie decennia geleden.

Joseph wordt, zo lijkt het, opgevoerd in de aula van een Engelse school. Er is een verteller, energiek vertolkt door de gerenommeerde musical-actrice Maria Friedman, die het doek laat openen en door alle scènes heenloopt. Maar achter het doek schuilt geen theatrale opvoering. De scènes zijn vormgegeven in de tinten van een fleurig stripverhaal, als illustraties in een kinderbijbel, en krijgen voortdurend ook een guitige knipoog mee. Die ironie zit trouwens ook in de zangteksten van Tim Rice en in de prettige popdeuntjes van Lloyd Webber. Dat hij toen al bijna-plagiaat op bestaande nummers pleegde, is kenmerkend: in alle musicals die hij sindsdien maakte, is wel iets te horen dat al eerder bestond.

Een meesterwerk is Joseph allerminst. Maar veel pretentielozer dan hun latere Jesus Christ Superstar. En het vroegere kindsterretje Donny Osmond is, met lange lokken om het hoofd en de baard in de keel, een capabele held.

Joseph and the amazing technicolor dreamcoat, dinsdag, Ned.3, 20.35-22.00u.

    • Henk van Gelder