Huwelijk Madonna concurrent van kerst

Artiesten zijn de adel van deze tijd. Daarom trouwde Madonna in een Schotse burcht en ging haar bruidegom op jacht. Alleen de mist op de foto's van het evenement is echt.

Dominee Susan Brown had er eerder deze maand tijdens de eredienst nog op gewezen. Hartstikke tof dat popster Madonna hier trouwt en haar vier maanden oude zoontje Rocco laat dopen in haar kathedraal in het Schotse Dornoch. Maar laten we toch vooral niet vergeten dat het echte feest van deze dagen de geboorte van Christus is.

Toch is niet aannemelijk dat de kerstviering in dit 1.200 inwoners tellende, noordoostelijk gelegen kustplaatsje in de Schotse Hooglanden evenveel aandacht zal trekken als het zojuist opgevoerde eigentijdse kerstspel: de huwelijksplechtigheid van 's werelds meest succesvolle vrouwelijke artiest, de 42-jarige Madonna met de 32-jarige Britse regisseur Guy Ritchie.

De dertiende-eeuwse kerk van Dornoch was de afgelopen dagen omsingeld door aluminium keukentrapjes, geketend aan dranghekken. En ook voor de ingangen van Skibo Castle, een paar mijl verderop, waar het huwelijksfeest zich afspeelde, vochten een paar honderd fotografen en cameraploegen om het beste plekje. In de toren van het voormalige bisschoppelijk paleis, in beukenbomen en zelfs op het dak van de Spar zaten dapper koukleumende journalisten.

Het moest een intiem, besloten evenement worden. Madonna wilde van haar tweede huwelijk een gezellig partijtje maken voor familie, bevriende filmsterren en muzikanten in een idyllisch, verafgelegen oord. Haar oog viel op Skibo Castle. Een zeer luxueus hotel dat zichzelf aanprijst als `een unieke en afgesloten schuilplaats in een hectische wereld'.

Maar de officiële aankondiging eerder deze maand in een vitrine bij de burgerlijke stand leidde tot een ongekend massale invasie van de media. De vorige keer dat deze regio iets vergelijkbaars meemaakte, was bij de laatste terechtstelling van een heks in Schotland, Jane Horne, die in 1722 in Dornoch werd verbrand. En die keer in 1933, toen een journalist abusievelijk rapporteerde dat hij monsterlijke voetsporen had gezien aan de rand van het beroemdste Schotse meer, Loch Ness.

Enige smet op het festijn was dat bijna niemand de Queen of Pop in levenden lijve heeft gezien. Donderdagavond kon een duizendkoppige menigte een glimp van haar opvangen toen ze voor de doop binnenglipte in de kathedraal, een overigens nogal royale benaming voor een hooguit flinke kerk. De bruiloft zelf en het feest speelden zich af in het kasteel dat door bewakers, bomen, dichte mist en schapen voor gewone stervelingen afgeschermd bleef. [Vervolg MADONNA: pagina 4]

MADONNA

Popdiva laat zich nauwelijks zien

[Vervolg van pagina 1] Alleen de bruidegom is te zien geweest. Hij organiseerde eerder deze week een jachtpartij, waarbij meer dan honderd fazanten uit de lucht werden geschoten.

De lokale bevolking is evenwel dik tevreden. Dornoch staat mooi op de wereldkaart. Het dorp mocht gastheer spelen van artiesten als Donatelle Versace, filmster Gwyneth Paltrow en Sting, die het Ave Maria zong bij het dopen. Voor de kathedraal speelt een jongen de Madonna-hit Like a Virgin op doedelzak. Bijna iedereen liep de afgelopen dagen giechelend op straat, gewapend met een camera voor de je-weet-maar-nooit-foto. ,,It is nonsense but very entertaining'', zoals een van de inwoners het uitdrukte in een radiodiscussie.

Voor de middenstand is het huwelijk van Madonna trouwens een uiterst profijtelijke onderbreking geweest van de winterslaap. Bijna alle hotels, die normaal gesproken pas in het voorjaar weer gaan draaien, openden hun deuren. Tegen dubbele prijzen. Ook voor de bloemist in Tain was er een vervroegd kerstcadeau. Madonna bestelde voor een half miljoen gulden – Nederlandse – bloemstukken om het feestje aan te kleden. En de Schotse VVV heeft een speciale website geopend waarin de Hooglanden worden aanbevolen als bedevaartsoord voor stelletjes die net als Madonna eens echt lekker romantisch willen trouwen.

Madonna huwde eerder in 1985 met acteur Sean Penn in Malibu, Californië. Ook toen werd ze belaagd door de pers. Helikopters vlogen zo laag over de plechtigheid in de open lucht dat het uitspreken van de zin `ja, dat beloof ik' ook voor het bruidspaar nauwelijks hoorbaar was. Het huwelijk eindigde in 1989.

Met een waar legertje aan veiligheidsmensen van de firma Rock Steady heeft Madonna ervoor gezorgd dat deze bruiloft betrekkelijk ongestoord kon worden gevierd.

De media lieten geen middel onbenut. Drie fotografen die zich verstopt hadden in de bossen rond het kasteel werden met infraroodcamera's betrapt. Een exclusieve foto van Madonna schuift zeker 200.000 gulden, vertelde een fotograaf van de Sunday Mirror die had postgevat op het kiezelstrand in de buurt van het kasteel. Met drie collega's was hij bezig ,,to play the wildcard'', hopend op een onverwachte ontmoeting met bijvoorbeeld een joggende Madonna.

Door te kiezen voor een huwelijk in Schotland met een Engelsman is de op 16 augustus 1958 in Bay City in Michigan geboren Madonna Louise Veronica Ciccone definitief een prominent burger geworden van het Verenigd Koninkrijk. In eigen land profileerde McDonna zich als seksuele veelvraat door verhoudingen met mannen als acteur Warren Beatty en basketballer Dennis Rodman. In Engeland laat ze zich kennen als Mama Donna, die op zoek is naar de allerbeste school voor haar kinderen. Ze heeft al een etentje bij prins Charles achter de kiezen. `Music makes the bourgeoisie and the rebel', zingt ze op haar laatste plaat.

Sinds een jaar woont ze met Ritchie, de vierjarige dochter Lourdes (roepnaam Lola) en Rocco in Londen. Commercieel gaat het de zangeres – met een vermogen dat zelfs volgens de meest conservatieve schatting 500 miljoen gulden bedraagt – voor de wind.

De kosten van de bruiloft worden begroot op ongeveer zeven miljoen gulden. Zelfs de exclusieve bruidstaart werd ingevlogen, uit Frankrijk. Madonna betaalt het feestje zelf. Ze breekt met de gewoonte van veel collega's om een dergelijk evenement exclusief te verkopen aan een tijdschrift of tv-station die dan opdraaien voor de kosten in ruil voor ruimhartige publiciteit. De acteurs Michael Douglas en Catherina Zeta Jones vingen eerder dit jaar een miljoen dollar van het tijdschrift OK voor de trouwfoto's van hun huwelijk in New York.

Het Britse dagblad The Independent prijst Madonna in een hoofdartikel van de krant van gisteren voor het feit dat ze niet in een ruil voor geld bepaalde media voortrekt. ,,Madonna is toch niet zo'n Material Girl'', besluit het commentaar. Toch zijn er de afgelopen dagen in Schotland ook mensen geweest die bedenkingen hadden tegen de heiligverklaring van Madonna. Ze snapten niet waarom het toch doorgaans nuchtere Schotland zich zo uitsloofde voor een artieste die tot voor kort de gewoonte had om in een eigenaardige, puntige bustehouder en in een onderbroekje over het podium te rennen. Een artieste die zich tijdens een tournee tien jaar geleden voordeed als de hoge priesteres van promiscuïteit.

Het Vaticaan bestempelde die show als `de meest satanische voorstelling uit de geschiedenis van de mensheid'. Dominee Susan Brown heeft de afgelopen dagen bedreigingen ontvangen. Brown is de eerste vrouwelijke bisschop die een kathedraal bestuurt.

De kordate, roodharige mijnwerkersdochter geldt als een hippe dominee en heeft de bijnaam Holy Spice. Een verwijzing naar de Britse meidengroep en het feit dat Brown een jongerenmis heeft opgevoerd terwijl ze zich op rolschaatsen door de kerk bewoog. Het verwijt aan haar adres is dat het geen pas geeft een mevrouw te trouwen die moeder is van twee buiten het huwelijk geboren kinderen.

Een katholieke die bovendien in de protestantse Church of Scotland haar kind laat dopen, voorafgaande aan het huwelijk. Brown meent evenwel dat de kerk zich open moet stellen voor iedereen die het geloof serieus neemt.

De dominee heeft net als anderen een contract moeten tekenen waarin ze belooft aan niemand iets te vertellen over hetgeen ze heeft gezien.

Juristen verwachten niet dat een dergelijk contract veel praktische waarde zal hebben. En als er straks iets uitlekt, is dat waarschijnlijk een interessant publicitair opwarmertje voor de video en cd die Madonna naar verluidt heeft laten maken van het feest en de liedjes die ze in Dornoch met elkaar hebben gezongen.

    • Marcel Haenen