Geen kaart aangeraakt

Bridgen zonder dat een kaart wordt aangeraakt, niemand kijkt er meer van op. Bijkans de hele wereld deed mee aan het internet wereldkampioenschap bridge, georganiseerd door de internetbridgeclub OKBridge. Na een afvalrace over vijf continenten vond de finale van het IWBC plaats tussen de Florida Kees en een formatie uit Roemenië. Plaats van handeling waren een paar hotelkamers tjokvol computers tijdens de Fall Nationals in Birmingham, Alabama. Roemenië won met 108-75. Verrassend, want virtueel (daar gaan we weer) bevonden zich zeker sterkere teams onder de deelnemers. Zoals het team dat verleden jaar de eerste editie van het IWBC had gewonnen met aan boord een aantal Bermuda Bowl winaars waaronder Meckwell.

Benito Garozzo geniet tegenwoordig van zijn levensavond in Florida. De legendarische Italiaan, die vorige eeuw met zijn Blue Team strooide met wereld- en Olympische kampioenschappen, had nu zijn zinnen gezet op het WK computerbridge. Met de Kees kwam hij net even te kort tegen Roemenië. Dit spel liep verkeerd voor hem af, maar het was wel een beetje pech:

W/-

♠ A H B 4

♡ A B 4

♦ A 2

♣ 7 6 3 2

♠ 10 9 8 7 5 3

♠ V 2

♡ H 3

♡ V 10 9 6 5

♦ H 8 3

♦ 9 7 4

♣ 9 5

♣ H B 8

♠ 6

♡ 8 7 2

♦ V B 10 6 5

♣ A V 10 4

Na een agressieve zwakke twee in schoppen van west waren de Roemenen met de NZ handen in het merkwaardige 4♦ beland. Dat contract werd met twee overslagen gehaald (alleen troefheer werd afgestaan). De andere tafel:

West

Noord

Oost

Zuid

Musat

Garozzo

Criscota

Dupont

pas

1SA

pas

2SA1)

pas

3♣

pas

3♦2)

pas

3♡3)

pas

3♠4)

pas

3SA

pas

pas

pas

1) verplicht tot 3♣; 2) kort in een hoge kleur; 4) in welke?;

4) in schoppen.

U ziet, de liefde van Garozzo voor een wetenschappelijkee aanpak is nog niet bekoeld, maar met het eindcontract is niets mis. Oost startte met ♡10, west blokte met de heer en de maestro moest meteen een beslissing nemen. Zou ♦H in oost zitten, dan moest hij de eerste slag onmiddellijk nemen, zodat ♡B nog een stop bleef.

Garozzo dook de hartens echter twee keer. Hij had blijkbaar goed door dat ♦H bij west zat. Hij speelde ♦A en ruiten voor west. Het schoppenvervolg was voor het aas van Garozzo. Met open kaarten is het contract nu te maken omdat ♠V tweede valt, maar zelfs Garozzo is geen helderziende. Hij speelde klaveren naar de vrouw, incasseerde ♣A (oost de heer) en speelde ♣10 door in de hoop dat de ongevaarlijke west aan slag zou komen. Oost nam ♣B en nog twee hartens mee: twee down.

Net zoals bij het bridge van vlees en bloed, kan je op OKBridge met wat technische ingrepen makkelijk valsspelen. De afgelopen jaren zijn er al een aantal bedriegers tegen de lamp gelopen. Slechte spelers zijn slechte leugenaars. Het valt heus op als een team met experts verliest van knoeiers die zomaar ineens foutloos blijken te spelen.

OKBridge zelf is er niet gelukkig mee, maar hoeft zich geen echte zorgen te maken. De sociale controle is keihard. Het kringetje echte experts is beperkt. Speel je boven je stand, dan ben je onmiddellijk verdacht. Dat geldt op dit moment voor Dr. H., een hartchirurg uit Israël, die verbluffende resultaten haalt. Een aantal bridgejournalisten is hem op het spoor, maar oordeelt u zelf:

O/NZ

♠ A 7

♡ A H 10 9 8 6 3

♦ B

♣ 7 5 3

♠ H B 8

♠ V 10 9 2

♡ V 5 2

♡ B

♦ A H 10 4 3

♦ V 8 6

♣ A 4

♣ V B 9 6 2

♠ 6 5 4 3

♡ 7 4

♦ 9 7 5 2

♣ H 10 8

Na twee keer pas opende Health de westhand met 1SA. Noord bood 3♡ tussen, dat werd uitgepast naar de sansopenaar. Deze besloot het bieden in een keer met 5♦. Laat dat nou de enige manche zijn die erin zit. Lust u nog peultjes?

    • Jan van Cleeff