Geen cent van de grote winst

Elke dag kijkt João Domingues Rubina naar de koers van zijn oude werkgever Hunter Douglas. Hij heeft geen aandelen, maar hij kan het niet laten: hij wil toch even weten hoe het met ze gaat. Hij begon 35 jaar geleden in de Hunter-fabriek nadat hij zijn land Portugal en zijn baan als barman in Lissabon had verruild voor Nederland. Voor een Nederlandse vrouw, eigenlijk. Inmiddels is hij 65, opa, en met pensioen.

Zijn pensioen steeg dit jaar met 1,5 procent, minder hard dan de inflatie en minder hard dan de gemeentebelastingen. Hij heeft altijd pensioenpremies betaald aan het pensioenfonds, dat nu winsten boekt op de beurs. Vorig jaar maakte het 19 procent winst, het jaar daarvoor 0,5 procent, door een misser. Winst of verlies, het maakt niet uit: Rubina en tientallen duizenden gepensioneerden van andere bedrijven merken er niets van. Zij zien geen cent van de doorgaans grote winsten die pensioenfondsen maken op de beurs. De huidige werknemers wel – dankzij die beleggingswinst hoeven zij geen pensioenpremie te betalen. De werkgevers soms ook – overwinsten worden dan teruggestort bij het bedrijf.

Rubina klaagt niet, omdat hij het ver heeft geschopt. In 1971 greep hij de kans om op te klimmen binnen het bedrijf. Hij werd `efficiency analist' bij Hunter Douglas voor de fabrieken Rotterdam, Leek en Aldenbosch. Rubina moest berekenen of de machines even veel produceerden als ze zouden kunnen produceren volgens de normen van Hunter Douglas. ,,Dat was vooral rekenen, daar hoef je de taal niet heel goed voor te spreken.'' Hij heeft dat 27 jaar gedaan, eerst bij afdeling arbeidsstudie en efficiencybureau en daarna bij de afdeling industrial engineering.

Veel collega's uit de fabriek bleven in de fabriek. João Domingues Rubina niet. ,,Toen ik voor het eerst daar weer binnen kwam in pak, met een das, zeiden ze: `Hij denkt nu dat hij heel wat is.' Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan, je moet ondernemend zijn om iets te bereiken.'' Had hij het Nederlands nóg beter beheerst, zegt Rubina nu, dan had hij nog meer carrière gemaakt.

    • Frederiek Weeda