Feesten met koning Winter

Buiten, rond de schouwburg in Haarlem, sneeuwt het. Binnen ook. Buiten komt de sneeuw uit een sneeuwmachine. Je kunt er een heuse bal van maken. Maar binnen is de sneeuw echter, dichter, dwarrelender, al zijn de vlokken daar stippen licht. De familievoorstelling The Snowman is van begin tot eind een prachtige, meeslepende viering van de winter.

The Snowman is gebaseerd op een poëtisch prentenboek van Raymond Briggs en op de naar het boek gemaakte, al even mooie muzikale animatiefilm van Howard Blake. In Londen trok de voorstelling de afgelopen twee winters volle zalen. Het Londense team verzorgt nu de Nederlandse variant, wat geen enkel probleem is, want de voorstelling is tekstloos. De muziek van Blake, waaronder de ontroerende hit Walking in the air, vertelt alles.

Een jongen maakt een manshoge sneeuwman, die 's nachts tot leven komt. Eerst toont de jongen hem zijn wereld, met de televisie, de fruitschaal, het kunstgebit van zijn vader en ook, bijna, de kachel en de warmwaterkraan. Dan neemt de sneeuwman hem mee op een tocht door een besneeuwd sparrenbos bij nacht, en dan de lucht in, naar de Noordpool. Daar vieren koning Winter, de kerstman, enkele pinguïns en de sneeuwpoppen van over de hele wereld feest.

De sneeuwman is op het toneel net iets minder koddig dan als plaatje, maar hij is ontwapenend genoeg. Hij plaatst alle vruchten uit de fruitschaal middenin zijn ronde gezicht als neus. Dan komen een kokosnoot, een banaan en een ananas ineens tot leven, net als het speelgoed van de jongen. Alles danst. Een van de redenen dat de voorstelling zo aanspreekt, is dat iedereen deze kinderdromen kent.

De vormgeving is uitmuntend. Voortdurend wisselen de decors, die het publiek, net als de kostuums, keer op keer naar adem doen happen. Van subtiele suggestie is hier geen sprake, het is allemaal tot in de puntjes uitgedacht en voorgekauwd.

Het is genoeg om onderuit te zakken en je over te geven aan de zo overtuigende illusie. Als de jongen (Arvid van de Reep) en de sneeuwman (Marnix van den Broeke) daadwerkelijk opstijgen, is dankzij de wirwar van sneeuwvlokken nauwelijks te zien dat ze aan kabels hangen. Ze maken met hun benen bewegingen alsof ze aan het watertrappelen zijn. Zo wordt het sprookje voor even waar.

Familievoorstelling: The Snowman, naar het boek van Raymond Briggs, door Stadsschouwburg Haarlem Producties en Capitol Live Entertainment. Regie: Bill Alexander. Muziek: Howard Blake. Spel: Arvid van de Reep, Marnix van den Broeke e.a. Gezien: 21/12, Stadsschouwburg Haarlem. Aldaar t/m 6/1. Inl. 023-5121212.

    • Judith Eiselin