Duitse vleeswaren direct uit winkels

Het ministerie van Volksgezondheid adviseert bepaalde rundvleeswaren uit Duitsland niet meer te eten. De Keuringsdienst van Waren heeft opdracht gegeven deze producten onmiddellijk uit de winkels te halen.

Vanaf vandaag controleert de keuringsdienst of de opdracht is uitgevoerd. Supermarkten die de producten niet hebben weggehaald krijgen van de dienst een boete.

Een woorvoerster van Albert Heijn liet vannacht weten dat in alle filialen voor openingstijd verdachte Duitse vleeswaren zouden zijn weggehaald.

Het ministerie en de keuringsdienst reageerden op het besluit van het Duitse ministerie van Volksgezondheid om de verkoop van rundvleeswaren en bepaalde worstsoorten te verbieden omdat ze van runderen afkomstig kunnen zijn die aan BSE (gekkekoeienziekte) lijden. Het Duitse ministerie werd tot dit besluit gedwongen door de Europese Commissaris voor Consumentenzaken David Byrne. Eerder deze week had Byrne Duitsland al aangespoord risicovolle worstsoorten uit de handel te halen, maar minister Andrea Fischer van Gezondheidszorg (Groenen) zag geen enkele reden voor zo'n ,,dramatische stap''.

De Europese Commissie beschikt over informatie waaruit blijkt dat de vier BSE-gevallen in Beieren die eerder deze week werden gemeld het resultaat zijn geweest van gebrekkige controle van diermeel. De oppositie in Duitsland eist nu dat Fischer en haar collega van Landbouw aftreden.

Het Nederlandse ministerie raadt consumenten aan gekookte worst (inclusief leverkaas, frankfurters en knakworst), droge worst als salami, braadworst, bloedworst en zogeheten luncheon meat uit Duitsland niet te eten en terug te brengen naar de winkel. Verpakte Duitse producten zijn te herkennen aan een ovaal omrande hoofdletter D op de verpakking, een bedrijfsnummer en de letters EWG. Bij onverpakte producten wordt aangeraden de verkoper naar de herkomst te vragen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel denkt dat de hoeveelheid producten die uit de schappen moet worden genomen beperkt is. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren sluit zich aan bij het advies van het ministerie.

DUITSLAND pagina 5