Dromen van een koophuis

Bij Erik Kooyman en Iris Nieuwveld vraagt de visite steevast waarom de koelkast zo bol staat. Dat is geen koelkast, antwoorden ze dan, dat is de douche. Die staat in de keuken omdat ze geen badkamer hebben. Het huisje is 55 vierkante meter groot en heeft geen balkon. Ze betalen 1.100 gulden huur per maand, inclusief gas en licht. De woning – mooi, gebouwd begin vorige eeuw – is in het centrum van Den Haag, dat wel.

Ze zijn `jonge tweeverdieners', de categorie die tegenwoordig in één adem wordt genoemd met een extravagant bestedingspatroon. Maar een huis kopen in Den Haag, wat ze graag zouden doen, is voor hen te duur. Iris (29): ,,We zijn vorig jaar naar een hypotheekadviseur geweest maar toen verdienden we samen maar 80.000 gulden en konden we hooguit een hypotheek krijgen voor een huis van drie ton. Daar heb je niks voor in Den Haag, tenminste in een leuke wijk. Inmiddels verdienen we meer – samen 110.000 gulden – maar nu zijn de huizenprijzen en de rente alweer gestegen.'' Iris is directiesecretaresse, Erik is sportverslaggever voor een regionale zender.

Ze stellen niet zulke hoge eisen, zegt Erik (32). ,,We hoeven geen groot huis te hebben, alleen een balkon zodat we meer dan nu een gevoel van ruimte hebben.'' De onzekerheid over de huizenmarkt is vervelend, zegt Iris. ,,Je vraagt je voortdurend af of de markt op zijn top zit. Zo ja, dan kunnen we beter wachten tot de prijzen weer dalen. Zo nee, dan moeten we snel zijn want anders stijgt het alleen maar.''

Een torenhoge hypotheek nemen – om een fatsoenlijk huis te kopen – willen ze ook niet. Ze gaan binnenkort weer naar een hypotheekwinkel, maar vijftienhonderd gulden in de maand is de grens. ,,We willen wel wat armslag houden zodat we een fijn leven hebben: we gaan lang op vakantie en vaak uit eten.'' Ze willen nooit, zoals sommigen, boven hun stand kopen. Erik: ,,Dan heb je echt stress wegens die lasten. Die stress willen we niet.''

    • Frederiek Weeda