Delta Lloyd stopt met film

Het Delta Lloyd Filmfonds, de meest kapitaalkrachtige filmfinancier van Nederland, is ter ziele. Delta Lloyd Bank heeft gisteren zijn vertrouwen in filmproducent Pleswin opgezegd. De bank had dit jaar ruim honderd miljoen gulden van particuliere investeerders ingezameld om met Pleswin commerciële Engelstalige films te produceren.

Delta Lloyd Bank had samen met Pleswin, het bedrijf van producent/schrijver Leon de Winter en producent Eric Pleskow, het fonds opgericht om te profiteren van de fiscale voordelen voor filminvesteerders. Door gunstige belastingmaatregelen kunnen zogeheten commanditaire vennootschappen (CV) hun particuliere investeerders vrijwel verzekerde rendementen op hun inleg garanderen. Mits de belastingdienst de fiscale constructie goedkeurt. En mits dat nog dit jaar gebeurt, want door de belastingvernieuwing worden de voordelen in 2001 in ieder geval geringer.

In een verklaring heeft Delta Lloyd Bank laten weten dat Pleswin ,,onvoldoende garanties kon geven dat nog dit jaar de benodigde contracten werden aangegaan. Daarmee kon het fiscale voordeel niet worden zeker gesteld.'' Het Delta Lloyd Filmfonds beloofde de investeerder in de prospectus een ongekend en min of meer verzekerd rendement van veertig procent. Andere filmfinancierders waren tot dan toe niet veel hoger dan tien procent verzekerde winst gekomen.

Een van de belastingvoordelen is de willekeurige afschrijving: een investering mag direct van de belasting worden afgetrokken. Als de producent echter dit jaar onvoldoende contracten kan afsluiten voor de films, mag de investeerder niets aftrekken. De constructie van dit filmfonds zat vol onzekerheden-tot-het-laatst: de bank zou eerst geld ophalen en dan samen met Pleswin, en de belastinginspecteur, bepalen welke films zouden worden gemaakt. ,,Doordat we alles zo ver naar achteren hadden geschoven, werd Delta Lloyd steeds onzekerder'', aldus De Winter. Hij verwijt de bank amateuristisch gedrag. ,,Ze zijn niet gewend aan de onzekerheden die de filmindustrie eigen zijn''.