De geldmachine van de Clintons begint te draaien

Hillary Clinton incasseert een recordvoorschot voor haar levensverhaal. Ook haar echtgenoot zal zich wel redden. Hoe de Clintons het presidentschap te gelde maken.

Zij hebben hun moeilijke jaren gekend, maar nu lacht het leven, althans het geld de Clintons toe. Hillary, de nieuwe senator voor New York, heeft een recordvoorschot voor een ongeschreven boek in de wacht gesleept. En Bill zal zich ook wel redden als jong-gepensioneerde.

Totnogtoe waren de reacties op Hillary's boekcontract hoogstens verbaasd. Maar gisteren velde The New York Times een vernietigend vonnis. Acht miljoen dollar (19,7 miljoen gulden) is een vorstelijk bedrag voor een boek waar nog geen schets van bestaat.

Hillary's voorschot is het dubbele van wat de Republikeinse oppositie-heraut Newt Gingrich zes jaar geleden kon krijgen. Daar ontstond toen zo veel heisa over, dat hij zich tevreden stelde met één dollar voorschot en een normaal percentage over werkelijk verkochte boeken.

Dat boek werd uitgegeven door Harper Collins, eigendom van Rupert Murdoch, die sterk afhankelijk is van het Congres voor media-regulerende maatregelen. Gingrich is intussen verdwenen uit het Huis van Afgevaardigden.

Hillary Clinton daarentegen maakt furore als aanstaand senator; zij wordt al genoemd als Democratisch kandidaat voor het presidentschap in 2004.

Haar boek verschijnt bij Simon and Schuster, onderdeel van de mediagroep Viacom, waar ook CBS, Paramount Pictures en MTV bij horen. Viacom doneerde 533.000 dollar aan politieke kandidaten bij de afgelopen verkiezingen. Ook Viacom heeft gunsten van het Congres te vragen. Formeel valt Hillary Clinton tot 3 januari nog niet onder de ethische richtlijnen van de Senaat, en die regels zijn sowieso nog te slap, meent The New York Times in zijn commentaar.

Het is de vraag of Hillary afziet van de miljoenen. Zij overweegt een stevig huis in Georgetown te kopen, de wijk in Washington waar haar soort mensen wonen. Het kost 4,4 miljoen dollar. Bovendien heeft zij flinke rekeningen liggen van de advocaten die haar de afgelopen jaren door het Whitewater schandaal sleepten.

De president weet bij de Amerikanen de indruk te wekken dat hij zich verheugt op zijn naderende werkloosheid. Ook Republikeinen prijzen de genereuze wijze waarop hij aanstaand president Bush heeft ontvangen en de overdracht van bevoegdheden begeleidt.

Op de vraag wat hij denkt te gaan doen, blijft Clinton het antwoord grotendeels schuldig. Kenners denken dat het iets tussen Bush sr. en Carter wordt.

In een televisie-gesprek met CBS gaf Clinton te kennen dat hij zich zeker voor goede zaken wil inzetten, zoals oud-president Carter, maar dat hij ook wel voor zijn gezin moet zorgen. Dat laatste is een eufemisme voor eindelijk eens wat geld verdienen. De hier en daar gehoorde suggestie dat deze begenadigde communicator een eigen tv-show zou gaan doen, wimpelde hij lachend af.

Waarschijnlijk wordt het voorlopig uitrusten, kijken of hij nog echte vrienden heeft en af een toe een lezing geven. Dat kan redelijk lucratief zijn. De nieuw benoemde minister van buitenlandse zaken, generaal b.d. Colin Powell, kon tot voor kort 75.000 dollar per optreden krijgen. Oud-president Bush houdt het voor het gemak op 100.000 dollar, maar soms neemt hij genoegen met aandelen. In één geval, bij een nieuw high tech-bedrijfje, zou dat zijn uitgekomen op 15 miljoen dollar voor één spreekbeurt.

    • Marc Chavannes