De e-kaart voorbij

Het was dinsdag voor deze krant voorpaginanieuws: de kerstkaart per e-mail is in opkomst. Internetbedrijven als hallmark.com en kaartenhuis.nl laten duizenden mensen gratis groeten en wensen versturen.

Ik ben vóór de digitale kaart, maar via zulke sites is het duur en onhandig. Het gaat zo: je zoekt een kaart of filmpje uit, en je geeft het mailadres van bestemming op. Het mailbericht dat dan naar de geadresseerde gaat, bevat niet de kaart zelf (hoewel dat makkelijk zou kunnen), maar een verzoek de kaart op te halen. Het adres staat erbij. Zo krijgt de site, die leeft van advertenties en merchandising, dubbel bezoek. Van een kerstkaart per e-mail is dus geen sprake.

De nadelen zijn legio. Zoeken naar een geschikte kaart kost veel meer tijd dan zoeken in een rek in een winkel, door het trage transport van plaatjes via de modem. Intussen tikt de telefoonteller door. Op sommige sites kun je maar één of enkele adressen van bestemming opgeven, die je met de hand moet intikken. Veel bedrijven laten klanten wel een eigen adressenboek op de site maken, waaruit door klikken verschillende adressen per kaart kunnen worden geselecteerd, maar zo'n adressenboek moet eerst met de hand worden aangelegd. Een koppeling met het adressenboek op de pc van de klant is niet in zwang. Het aldus versturen van digitale kerstkaarten is even omslachtig als het schrijven van papieren kaarten.

Aan de kant van de ontvanger zit het ook niet lekker. Het ophalen van een digitale kaart, zeker een filmpje, kost de modem veel tijd. De kans bestaat dat de geadresseerde niet de juiste software heeft om een filmpje af te spelen. En ten slotte kan hij zo'n kaart vaak niet opslaan. Dat maakt de e-kaart vluchtiger dan een kerstkaart zou moeten zijn.

Maak liever zelf op de pc een kerstkaart, en verstuur deze vanuit het eigen e-mailprogramma als bijlage of attachment. Een passend plaatje valt te maken met een digitale camera, met een scanner of een tekenprogramma. Sla de gemaakte afbeelding op als Jpg-bestand; deze zijn relatief klein en kunnen op elke pc worden bekeken. Zo'n mailtje kan in één keer worden gestuurd aan een willekeurig aantal mailadressen uit het eigen adressenboek. Bijlagen worden bewaard, tenzij de ontvanger ze wist. Leuker, sneller, persoonlijker en duurzamer dan zo'n confectie- e-card, hoe `gepersonaliseerd' ook.

Vergeleken met een zelfgemaakte kaart per post is het sneller, eenvoudiger en goedkoper. Op zo'n echte e-mail-kerstwens kunnen mensen makkelijk reageren – met de Reply-knop in het mailprogramma – en daar komen korte correspondenties uit voort (`En hoe gaat het met jou?'). Het is verder een prachtmanier om het adressenboek bij te werken: van opgeheven mailadressen komt vanzelf een foutmelding. Kom daar bij de post eens om.

    • Herbert Blankesteijn