CHOCOLADEFONDANT MET ANANAS

Dit heerlijke nagerecht is een prachtige finale voor een kerstdiner.

Snijd de schil van de ananas en verwijder alle `oogjes'. Snijd de ananas in vieren en verwijder de harde kern. Snijd het vruchtvlees in blokjes van circa 3 centimeter. Doe de blokjes ananas, het water, de suiker en plakjes gember in een zuurbestendige pan en zet op een middelhoog vuur. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat circa 30 minuten zachtjes koken, waarbij u een paar keer omschept. Neem de pan van het vuur en laat de ananas in de siroop afkoelen.

Bekleed de bodem en wanden van een cakevorm van circa 1 liter inhoud (21 cm lang, 11 cm breed en 6 cm diep) met bakpapier. Vet de vorm eerst heel licht in met wat olie zodat het papier er aan vastplakt en niet steeds gaat schuiven.

Hak de chocolade grof, doe in de bovenkant van een au bain-mariepan en zet boven zachtjes kokend water. U kunt anders de chocolade in een kom doen en die op een pan zachtjes kokend water zetten. De pan of kom mag het water niet raken. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Neem de pan of kom van het water en klop er krachtig met een garde de koffie door tot het mengsel glad is. Klop er dan een voor een de dooiers door tot alles goed gemengd is.

Klop de eiwitten met een elektrische handmixer tot ze zeer schuimig zijn, maar net geen zachte pieken vormen. Klop de eiwitten dan met de handmixer door het chocolademengsel. Klop niet te lang. Schep de fondant in de beklede vorm en laat in ten minste 4 uur in de koelkast stevig worden. U kunt zowel de ananas als de fondant 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Stort voor het serveren de fondant uit de vorm, snijd in plakken en schik op grote borden. Doe wat cacao in een zeef en bestuif er elke plak mee. Schep er wat ananas met siroop naast en dien op.

    • Kim Maclean