Bod Aalbers op Vitesse

Oud-voorzitter Karel Aalbers wil de noodlijdende voetbalclub Vitesse voor 100 miljoen gulden overnemen. Aalbers maakte dit plan gisteren bekend. Hij zegt een Nederlands bedrijf bereid te hebben gevonden dit bedrag te investeren in Vitesse, dat bij hoofdsponsor Nuon voor 60 miljoen gulden in het krijt staat.

Aalbers onderstreepte dat het geen lening betreft, maar een directe investering in de club. Hij heeft naar eigen zeggen ook een buitenlands bedrijf bereid gevonden als nieuwe hoofdsponsor op te treden. Aalbers wilde de namen van de twee bedrijven niet bekendmaken. ,,Dat doen we pas op het moment dat er een akkoord ligt over de overname en mijn terugkeer bij Vitesse in een leidende positie is geregeld.''

Aalbers was zestien jaar voorzitter van Vitesse. Onder zijn leiding steeg de Arnhemse club van de eerste divisie naar de subtop in de eredivisie. Dat was mede mogelijk door dure aankopen. Aalbers was de bedenker van het overdekte stadion Gelredome. Tien maanden geleden werd hij door de directie van Nuon op een zijspoor gezet, nadat Vitesse in grote financiële problemen was geraakt.

Zijn opvolger Jos Vaessen ontkende gisteren dat hij al eerder op de hoogte was van de plannen, zoals Aalbers wil doen geloven. Volgens de voormalige voorzitter had hij eerder deze week een afspraak met het huidige bestuur van Vitesse, dat op het laatste moment afzegde. Aalbers verdenkt de directie van Nuon van inmenging. Vaessen zegt pas gisteren via de radio te zijn geïnformeerd. ,,Ik heb veel meegemaakt, maar zomaar honderd miljoen gulden ontvangen, dat nog nooit. Ik geloof niet zo in wondertjes.''

De huidige voorzitter maakte eerder deze week bekend dat Vitesse spelers moet verkopen om de schuldenlast ongedaan te maken. De slechte financiële positie is mede een gevolg van het wachten op de transfersom voor Pierre van Hooijdonk die voor 15 miljoen gulden naar het Portugese Benfica is gegaan.

Vitesse moet in januari aan Roda JC de tweede termijn betalen van de transfersom voor Bob Peeters, de vervanger van Van Hooij-

donk. De club heeft de Belgische spits voor iets minder dan 15 miljoen gulden aangetrokken. [Vervolg AALBERS: pagina 11]

AALBERS

'De bal ligt nu bij Vitesse en Nuon'

[Vervolg van pagina 1] Volgens commercieel manager Gerard Braam dreigt voor Vitesse een faillissement binnen afzienbare tijd. In januari zou de Arnhemse club de spelerssalarissen niet meer kunnen betalen. Hoofdsponsor Nuon is volgens Braam niet langer bereid de club nieuwe leningen te verstrekken. Een overbruggingskrediet van 28 miljoen gulden is volgens hem al uitgegeven. Vitesse zou niet eens in staat zijn Nuon de maandelijkse rente terug te betalen.

Volgens Aalbers wordt Vitesse na Ajax de rijkste club van Nederland als zij het aanbod accepteert. ,,Met deze kapitaalinjectie en mijn terugkeer kunnen we Vitesse weer een florissante toekomst geven. Iedereen moet blij zijn met dit aanbod. Nuon krijgt de lening plus de rente terug en is verlost van een netelige onderneming, die alleen maar gezichtsverlies heeft opgeleverd. Geef mij één goede reden om dit aanbod terzijde te schuiven. De bal ligt nu bij Vitesse en bij Nuon'', sprak Aalbers gisteren.

Aalbers bekritiseerde op de persconferentie zijn voormalige voetbal- en zakenvriend Tob Swelheim, die als bestuursvoorzitter van Nuon verantwoordelijk was voor zijn vertrek bij Vitesse. Volgens Aalbers ligt zijn aanbod al langer op tafel, maar houdt Swelheim alles tegen. ,,Vitesse is volledig overgeleverd aan zijn grillen'', vervolgde Aalbers zijn betoog. ,,Swelheim wil zelfs in de statuten laten vastleggen dat Vitesse haar schulden alleen aan Nuon mag terugbetalen als Nuon daarmee instemt. Een beter bewijs van wat sponsorterreur genoemd kan worden, is niet denkbaar''

Aalbers zei dat hij in de afgelopen tijd honderden brieven en tientallen telefoontjes van ontevreden supporters heeft gehad. ,,De fans ervaren het nieuwe bewind als kil en zelfs repressief. Ook spelers en andere personeelsleden van Vitesse hebben tegen mij hun grote bezorgdheid geuit. In de jeugdopleiding wordt minimaal geïnvesteerd. De trainingsaccommodatie is een vergeten onderwerp, de uitbreiding van het aantal zitplaatsen in het Gelredome is zonder concept in de markt gezet. Rampzalig gewoon.''