Beurzen VS krabbelen op door herstel techfondsen

De schermenbeurs Nasdaq boekte gisteren fors herstel na de klappen van de afgelopen periode. Het koersgemiddelde van de beurs waarop veel technologieaandelen zijn vertegenwoordigd eindigde 7,56 procent (176,83 punten) hoger op 2516,95 punten. Twee dagen eerder noteerde de Nasdaq nog het laagste niveau in 21 maanden. Technologiebedrijven als Cisco (routers die internetverkeer afhandelen) en Sun Microsystems (producent van zogeheten servers waarop websites draaien) zetten de positieve toon. JDS Uniphase, producent van optische netwerkapparatuur, verloor terrein.

De Dow-Jonesindex boekte een bescheiden winst. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste fondsen op Wall Street sloot 1,41 procent (148,27 punten) hoger op 10635,56 punten. Het computerbedrijf IBM was een van de belangrijke stijgers. Aandelen van detailhandel- en farmaciebedrijven deden het minder.

De publicatie van statistische cijfers deed de beurs gisteren goed. De verkopen van duurzame gebruiksgoederen zijn in november gegroeid met 2,3 procent ten opzichte van de maand ervoor. Een stijging met twee procent was verwacht.

De toename van de consumentenbestedingen in november kwam uit op 0,3 procent en het besteedbaar inkomen van consumenten groeide met 0,4 procent, beide in vergelijking met oktober. Deze cijfers waren volgens verwachting.