Anand heeft titel in zicht

Het moet vreemd lopen als Viswanathan Anand het wereldkampioenschap van de FIDE niet wint. Hij stond al een punt voor en gisteren won hij in Teheran ook de derde partij tegen Alexei Shirov. Nu staat het 2,5-0,5 voor Anand. Uit de volgende drie partijen heeft hij nog twee remises nodig om wereldkampioen te worden.

Vandaag is er een rustdag. Wat ga je doen, werd aan Anand gevraagd. ,,Een beetje wandelen en dan wat schaakstudie. Nee, een excursie is uitgesloten. De match is nog niet afgelopen.''

Hij zal misschien gedacht hebben aan zijn kandidatenmatch van 1994 tegen Gata Kamsky in Sanghi Nagar, toen hij ook twee punten voor stond met nog maar drie partijen te gaan. Kamsky won er twee en versloeg daarna de geheel ontredderde Anand in de tiebreak. Het is niet uit voor het uit is, zei een Amerikaanse honkbalster eens, en Anand heeft het in zijn oren geknoopt.

Hij is ouder en wijzer dan in 1994 en bovendien lijkt Shirov allerminst in de vorm die nodig is om het hem moeilijk te maken.

Anand zou altijd licht favoriet zijn geweest tegen Shirov, maar nu heeft hij ook nog het voordeel dat hij in november niet aan de olympiade in Istanbul heeft meegedaan. Daardoor is hij minder moe dan Shirov en bovendien heeft hij meer tijd gehad om aan zijn openingsrepertoire te schaven.

Hij verdedigde zich gisteren met de Paulsenvariant van het Siciliaans, wat hij vaker heeft gedaan, maar nu deed hij het op een iets andere manier dan vroeger, zodat Shirov na moest denken over nieuwe problemen.

Shirov dacht erg lang na en kwam toen met een openingsnieuwtje. Anand antwoordde snel, het was blijkbaar geen verrassing voor hem. Shirov dacht weer heel lang na en offerde een kwaliteit.

Het was een cliché, het soort offer dat schakers in het café in vluggertjes `op hun ruggenmerg' spelen, onder het motto `we zien wel wat er van komt'. In een match om het wereldkampioenschap kan het zo niet, daar moet worden uitgerekend wat er van komt.

Shirov bleek dat niet te hebben gedaan, hij had geen vervolg. Het was maar een offer op goed geluk geweest, een agressieve daad van een man die als een vechtersbaas bekend staat en zich daarom verplicht voelt om hard te slaan, ook al heeft hij er niet de kracht voor.

Binnen een paar zetten werd duidelijk dat alleen Anand kansen op winst had. Hij schudde de goede zetten uit zijn mouw en volgens een Indiase verslaggever had hij op een gegeven moment anderhalf uur meer bedenktijd over dan Shirov. Als het waar is, is het een kras staaltje, maar hoe dan ook, een moeilijke schaakpartij was het niet voor Anand.

    • Hans Ree