Aanslag op kantoor van linkse krant in Rome

Een extreem-rechtse activist heeft gisteren in het hart van Rome een bomaanslag gepleegd op het kantoor van de linkse krant Il manifesto. De bom richtte forse schade aan maar de enige gewonde was de activist zelf. De bom is vrijwel zeker te vroeg ontploft.

De aanslag kwam drie dagen nadat op het dak van de dom van Milaan een bom werd ontdekt waarvoor een links-anarchistische groep de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Die bom kon onschadelijk worden gemaakt. Maar hoe ernstig Italiaanse politici deze terreurdaden nemen, blijkt uit het feit dat de Kamer van Afgevaardigden binnen een uur na de explosie een spoeddebat hield.

Minister van Binnenlandse Zaken Enzo Bianco waarschuwde voor ,,risico's van een heropleving van het terrorisme''. Veel politici vrezen terugkeer van het gewelddadige klimaat in de jaren zeventig, toen aanslagen door linkse en rechtse groepen elkaar afwisselden. President Carlo Azeglio Ciampi schreef aan de hoofdredacteur van Il manifesto dat alles in het werk wordt gesteld ,,om iedere terugkeer naar de jaren van geweld en terrorisme te voorkomen''.

De dader is de 41-jarige Andrea Insabato. Hij is al jaren actief in extreem-rechtse groeperingen en demonstreerde afgelopen zaterdag ook vóór de extreem-rechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider, die door de paus werd ontvangen toen hij een kerstboom kwam aanbieden. Insabato is een paar keer veroordeeld, onder andere wegens het verbranden van de Davidster bij het Romeinse stadion.

De redactie van Il manifesto deelt een gebouw in het hart van de Italiaanse hoofdstad met een aantal kantoren. Insabato was met zijn bom naar de derde verdieping gegaan, waar de redactie zetelt. De bom is vóór de deur ontploft. Deuren en ramen werden vernield, maar niemand anders in het gebouw raakte gewond. Als de bom in de redactieruimtes zelf was ontploft, zouden er veel slachtoffers zijn gevallen. Volgens de politie ging het om een amateuristisch gemaakte, maar krachtige bom.

Er lijkt, gezien de verschillende politieke kleur, geen verband tussen de bom in Milaan (die om drie uur 's nachts had moeten ontploffen) en die in Rome. Premier Amato sprak van ,,een smerige aanslag en ,,een aanval op de democratie en de beginselen van vrijheid.