Zoon Mitterrand verdacht van wapensmokkel

Jean-Christoph Mitterrand, de zoon van de vroegere president, is gisteren gearresteerd in verband met mogelijke betrokkenheid bij wapensmokkel naar Angola. Behalve Mitterrand werd ook de populaire Franse schrijver Paul-Loup Sulitzer aangehouden. Jean-Christophe Mitterrand, een voormalig correspondent in Afrika, was van 1986 tot 1992 adviseur voor Afrikaanse zaken van zijn vader. Hij werd aangehouden omdat zijn naam voorkwam in computerbestanden van Pierre Falcone. Deze wapenhandelaar wordt verdacht van belastingfraude en van de illegale verkoop voor tientallen miljoenen dollars aan wapens aan Angola in 1993. De wapensmokkel kwam aan het licht bij het justitiële onderzoek naar illegale partijfinanciering, dat Frankrijk nu al maanden in zijn greep houdt. In deze zaak is ook huiszoeking verricht bij Jacques Attali, de vroegere president van de Europese Ontwikkelingsbank voor Oost-Europa, en bij oud-minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua. Volgens de Franse krant Le Monde heeft Mitterrand, door tegenstanders `Papa m'a dit' (papa heeft me verteld) gedoopt, ruim 600.000 gulden aangenomen van de wapenfabrikant Brenco. Mitterrand heeft wel toegegeven dat hij geld heeft ontvangen, maar hij ontkende toen dat dit iets te maken zou hebben met illegale handel. Tegenstanders van Mitterrand verweten hem in het verleden grote geheimzinnigheid over zijn Afrikaanse reizen. Maar in 1998 verklaarde Mitterrand zelf dat zijn rol in Afrika uiteindelijk tamelijk beperkt was geweest. Hij zou zelden bij belangrijke buitenlandse reizen aanwezig zijn geweest en meestal pas achteraf geïnformeerd zijn over belangrijke besluiten en wapenleveranties.