Vogelzang chef de mission olympiërs

Peter Vogelzang is benoemd tot chef de mission van de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Hij volgt Jan Loorbach op, die stopte na de Spelen van Sydney. Het bestuur van de sportkoepel NOC*NSF heeft dat gisteren tijdens een vergadering besloten.

Joop Alberda blijft werkzaam als technisch directeur NOC*NSF en is verantwoordelijk voor innovatie van sporttechnische programma's, het olympisch coachplatform en de directe voorbereiding van het trainings-technische aspect. Alberda, die coach was van het olympische volleybalteam dat in 1996 te Atlanta de gouden medaille won, trad aan in 1997. Zijn contract is met vier jaar verlengd, tot en met de volgende Spelen.

De functie van directeur topsport, die wordt ingenomen door Marcel Sturkenboom, was al zeker gesteld. Vogelzang, Alberda en Sturkenboom vormen nu tezamen het team de mission, dat voor het eerst functioneerde voor en tijdens de Spelen van Sydney.

De 55-jarige Vogelzang, die als gevolg van zijn nieuwe benoeming de functie als bestuurslid topsport NOC*NSF neer zal leggen, is werkzaam als korpschef van de politie in de regio Utrecht. Hij was van 1 november 1994 tot 1 september 1997 directeur betaald voetbal van de KNVB. Arie van Eijden volgde hem destijds op nadat Vogelzang in Utrecht tot korpschef was benoemd.

Vogelzang heeft een lange loopbaan bij de politie achter de rug. Hij werkte als hoofd bijzondere recherche in de bestrijding van de zware criminaliteit en was districtschef in Utrecht. Tussen 1991 en '93 leidde hij de reorganisatie van de politie in de regio Utrecht. Begin 1994 werd Vogelzang adjunct-directeur van het Nederlands Omroep Bedrijf. Voetbalervaring deed hij op als voorzitter van de amateurclub Elinkwijk en als lid van de veiligheidscommissie van de KNVB.

De bonden en overige leden van NOC*NSF zijn schriftelijk gevraagd geschikte kandidaten voor de functie van chef de mission voor te dragen. Ook de atletencommissie is nauw bij de procecure betrokken geweest.