Vitesse moet door schuld verkopen

Vitesse sluit niet uit op korte termijn spelers te moeten verkopen om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Voorzitter Vaessen verzekerde desondanks dat niets tegen de wens van trainer Koeman zal gebeuren. ,,Het sportieve deel mag er niet onder lijden.''

Alles valt of staat met het antwoord op de vraag of Benfica de vijftien miljoen gulden voor Pierre van Hooijdonk zal overmaken. Vaessen heeft redelijke hoop. ,,Op dit moment verblijft er weer een delegatie van ons in Lissabon. In Portugal onderkent men onze claim. Die is alleen op de stapel gelegd. We geloven nu dat Benfica bereid is snel te voldoen, al is het in termijnen'', verklaarde de voorzitter van Vitesse.

Van Hooijdonk stapte de afgelopen zomer over naar Benfica. Voor een vergelijkbaar bedrag kocht Vitesse Bob Peeters van Roda als opvolger. Vaessen rekende voor dat door het uitblijven van het geld uit Portugal Vitesse dertig procent aan liquide middelen tekortkomt. Saillant detail is dat Benfica inmiddels alweer van Van Hooijdonk afwil. ,,Er was een geweldig bod uit Turkije. Daar wilde Pierre niet naar toe'', aldus Vaessen.

Rampzalig noemt de voorzitter de positie van de Arnhemse club niet. Wel geeft hij toe dat er ernstige zorgen zijn. ,,We zullen iets moeten doen. Daarom de vraag aan Koeman maar eens het een en ander door te spreken. In het geval van transfers praten we alleen over spelers die binnen de huidige selectie overbodig zijn. Daarover mag geen twijfel bestaan.''

Vitesse heeft nog een schuld van zestig miljoen gulden aan NUON. Met de hoofdsponsor zijn echter concrete afspraken gemaakt, verklaarde Vaessen. ,,Op de eerste plaats moet de structuur er zijn om Vitesse bovenin te laten meedoen. Daarnaast moeten we er in slagen de begroting sluitend te krijgen. Is dat onder controle, dan start fase 3. Dat is de afbetaling van de schuld.''

Dat laatste is volgens Vaessen beheersbaar. ,,Het woord schuld is beladen. Ik zie het als een hypotheek. Wanneer Vitesse in staat is de eigen bedrijfsvoering te doen, dus inkomsten en uitgaven in evenwicht te houden, is alles te overzien. De bank maakt zich er ook geen zorgen over of ik mijn huis wel afbetaal. Ze krijgt toch elke maand wel een bedrag. Ik denk dat Vitesse twee jaar nodig heeft de eigen begroting stabiel te krijgen. We boeken vooruitgang, al gaat het langzaam.''