Telegraaf mag NVM-data gebruiken

Uitgever de Telegraaf mag zonder toestemming gegevens publiceren uit het woningenbestand van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op internet.

Dat heeft het gerechtshof van Den Haag gisteren in hoger beroep bepaald. Eerder verbood de rechtbank de Telegraaf nog langer uit de elektronische databank van de NVM te putten. De makelaarsvereniging had een kort geding aangespannen tegen de uitgever omdat die op zijn website www.elcheapo.nl NVM-gegevens publiceerde. Elcheapo is een vergelijkingssite die onder meer prijzen van koopwoningen met elkaar vergelijkt. De website put hiervoor onder meer uit het aanbod op www.nvm.nl.

Wie aan de hand van criteria als woonplaats, woningtype en maximale vraagprijs zoekt, krijgt op de website van Elcheapo een lijst met woningen. Voor meer informatie over een NVM-woning wordt de bezoeker doorgelinkt naar de website van de NVM.

Volgens de NVM maakt de Telegraaf inbreuk op haar databank- en auteursrecht. Die maken kosten om de databank bij te houden en de Telegraaf profiteert daarvan. De NVM lijdt bovendien schade doordat ze samen met Telegraaf-concurrent Wegener een website rond haar woningenaanbod aan het bouwen is. De NVM investeert 25 miljoen gulden in deze site, die www.funda.nl gaat heten.

De rechtbank stelde de NVM aanvankelijk in het gelijk, maar in hoger beroep verwierp het gerechtshof gisteren deze uitspraak. Volgens het Hof is op internet het leggen van een hyperlink ,,in beginsel toegestaan''. Elcheapo is volgens het Hof te beschouwen als ,,een gespecialiseerde zoekmachine''. Op de website van de NVM kan iedere bezoeker, dus ook Elcheapo, kostenloos in het woningenbestand van de NVM zoeken. De Telegraaf maakt daarmee volgens het Hof geen inbreuk op het databankrecht van de NVM. De NVM heeft verder onvoldoende aannemelijk gemaakt hierdoor schade te leiden.

In een reactie stelt de NVM zich niet bij de uitspraak neer te zullen leggen. ,,Wij bekijken nog wat het effectiefste is, in cassatie gaan bij de Hoge Raad of een bodemprocedure aanspannen'', aldus de woordvoerder. Mr. M. de Zwaan van Houthoff Buruma, die de Telegraaf vertegenwoordigde, noemt beslissing ,,een triomf voor de informatievrijheid op internet''.

    • Jochen van Barschot