Stukje brief Van Gogh ontcijferd

Deskundigen zijn erin geslaagd een door Vincent van Gogh doorgehaalde alinea in een brief te ontcijferen. Het gaat om enkele regels achterop een schets van het schilderij Sterrennacht over de Rhône die Van Gogh aan Eugène Boch stuurde.

Uit de tekst blijkt nu dat het schrijven oorsponkelijk bestemd was voor Paul Gauguin. In de ontcijferde regels adviseert de Nederlandse kunstenaar zijn Franse collega namelijk niet in te gaan op het plan van zijn broer en kunsthandelaar Theo van Gogh om zijn prijzen iets te laten dalen en daarmee de verkopen te stimuleren.

De ontdekking wordt gepubliceerd is het jongste nummer van de wetenschappelijke uitgave Van Gogh Museum Journal. Leo Jansen, Hans Luijten en Wouter van der Veen wisten het in Frans gestelde fragment te ontcijferen.