Rusland heet kernafval welkom

Rusland heeft gisteren een belangrijke stap genomen in zijn voornemen de grootste importeur van kernafval ter wereld te worden. De Doema keurde een wetsvoorstel goed om op grote schaal kernafval te importeren.

De regering verwacht de komende tien jaar met de opslag van 20.000 ton nucleair afval ruim twintig miljard dollar te verdienen. Een deel daarvan gaat naar nieuwe opslagcapaciteiten, maar minister van Atoomenergie Jevgeni Adamov zegt dat de winsten deels worden ingezet voor het schoonmaken van allerlei milieuvervuiling. ,,We krijgen nu de fondsen om dat zelf te doen, en hoeven bij het IMF niet langer op onze knieën te bedelen om geld.''

Hij schat dat de opslag de komende veertig jaar 10,5 miljard dollar kost. In de Doema kreeg zijn voorstel 320 stemmen. Slechts 30 afgevaardigden stemden tegen. De kans dat het voorstel in het verdere wetgevingstraject sneuvelt, lijkt klein. In de toekomst kunnen naast oud-Oostbloklanden ook veertien Europese en Aziatische landen hun kernafval kwijt in de Majak-opwerkingsfabriek bij Tsjeljabinsk in de Oeral.

Majak wordt nu al de meest radioactief vervuilde plaats op aarde genoemd. Een explosie in een nucleaire opslagplaats besmette in 1957 een gebied van 23.000 vierkante kilometer. Jarenlange lekkage en het dumpen van kernafval in rivieren zorgde voor verdere vervuiling.

Opslag van nucleair afval is echter een veelbelovende markt. Momenteel liggen op de hele wereld 200.000 ton kernafval te wachten op hun eindbestemming. Milieugroepen zijn woedend over de plannen en roepen de wereld op geen afval naar Rusland te sturen. Ook het Russische bureau voor nucleaire veiligheid is falikant tegen het plan. Rusland heeft geen capaciteit om het eigen afval te verwerken, laat staan buitenlandse import, aldus het bureau in een reactie.

In oktober zamelden milieugroepen ruim 2,5 miljoen handtekeningen in om een nationaal referendum over de zaak af te dwingen. Het centrale kiescomité zei evenwel dat 600.000 handtekeningen ongeldig waren en dat het wettelijk minimum van 2 miljoen handtekeningen dus niet was gehaald.

Nederland heeft geen principiële bezwaren tegen de uitvoer van kernafval naar Rusland. ,,We kunnen dat overwegen, maar alleen wanneer Rusland een veilige opslag waarborgt en als we het niet in eigen land kunnen opslaan,'' aldus een woordvoerster van het ministerie van VROM. ,,De veiligheid in Rusland kunnen we nu niet overzien.''