Remu in Spaanse handen

Het Spaanse energiedistributiebedrijf Endesa wordt de nieuwe eigenaar van het Utrechtse energiedistributiebedrijf Remu. Vanochtend ondertekenden Remu-directeur P. de Visser en vice-president van Endesa J. Olmos een akkoord.

Endesa betaalt 1,145 miljard euro voor Remu. Daarmee is de privatisering van Remu een feit. Eerder deze maand sprak de Utrechtse gemeenteraad - aandeelhouder in de Remu-houdstermaatschappij - zich uit tegen privatisering. Omdat de andere aandeelhouders van die houdstermaatschappij - provincie Utrecht en de andere gemeenten in de provincie - vóór privatisering stemden, is de verkoop van het bedrijf gewoon doorgegaan. Volgens De Visser heeft het geen invloed gehad op de onderhandelingen en kan de gemeente Utrecht haar aandelen wellicht te zijner tijd omzetten in aandelen Endesa.

De Visser noemde de overname door Endesa `liefde op het eerste gezicht' en constateerde dat er grote overeenkomsten zijn tussen de bedrijven, zowel in de strategie - ,,beide zijn innoverend, gericht op kwaliteit en geen prijsvechters'' - als in de cultuur. ,,Er is een personal fit. We hebben nu al een hoop gelachen op directieniveau.''

Endesa is een van de grootste utiliteitsbedrijven ter wereld met een gedistribueerde verkoop van 148,5 GWh en 23 miljoen klanten. Daarnaast is het de grootste aandeelhouder van het tweede communicatiebedrijf van Spanje.

    • Jutta Chorus