Ramsj

Eddy de Jongh, Ger Luijten: Spiegel van alledag. Gebonden, Rijksmuseum 1997, van ƒ114,- voor ƒ49,50.

De Slegte.

Mooi, grondig en dik boek over Nederlandse genreprenten van 1550 tot 1700. Het boek deed dienst als catalogus bij een in 1997 gehouden tentoonstelling in het Rijksmuseum. De vele afbeeldingen zijn in z/w. De Slegte legde ook de hand op de paar fraaie kunstboeken van Gemeentekrediet, zoals een dikke studie van Michel Draguet over de Belgische schilder Fernard Khnopff (van ƒ177,60 voor ƒ75,00) en een catalogus van de Belgische beeldend kunstenaar Pol Bury door R.E. Pahlke (van ƒ119,- voor ƒ49,50). Beide rijk geïllustreerd.

Ian Buruma: Oosterse arcadiën. Paperback, Atlas 1998, van ƒ49,90

voor ƒ17,50. Steven Sterk Utrecht.

Bundeling van mooi geschreven, doorwrochte essays van Buruma over Azië. Zeer lovend ontvangen. `Een betere gids voor Azië kun je je niet wensen', schreef deze krant. Vertaald door Jan Pieter van der Sterre (uit het Engels). Bij dezelfde boekwinkel: G.J. Schutte, J.B. Weitkamp Marken (van ƒ52,75 voor ƒ19,90), een frisse historische studie over het eiland Marken, waarin de auteurs veel mythes ontrafelen.

Peter Stansky: On or about december. Paperback, Harvard University Press 1996, van ƒ54,00 voor ƒ14,90. Vrouwen in druk Amsterdam (020-624.5003).

Een van de vele studies over de Bloomsbury-groep, een gezelschap van Britse schrijvers en intellectuelen die sinds 1907 bij elkaar kwamen in het Londense district Bloomsbury. Om te discussiëren over esthetische en filosofische problemen vanuit een agnostisch standpunt. Stansky geeft een goed en degelijk overzicht van de beginjaren van deze groep, die sinds de jaren zestig in het centrum van de belangstelling staat. Met eindnoten en een uitvoerig register.

Hans-Jürgen Buderer, Mandfred Fath: Neue Sachlichkeit. Gebonden, Prestel 1996, van ƒ124,50 voor ƒ39,90. Premsela Amsterdam.

De Duitse tegenhanger van `ons' magisch realisme heet Neue Sachlichkeit. Topstukken waren onder meer de schilders Otto Dix, C. Schad, George Grosz, A. Kanoldt, G. Schrimpf en Tamara de Lempick. Zij krijgen veel aandacht in verzorgd uitgegeven boek, met goede illustraties. De stroming, die ook internationaal veel invloed had, bestond van 1923 tot 1933.

Bastiaan Willink: De tweede Gouden Eeuw. Paperback, Bert Bakker 1998, van ƒ42,95 voor ƒ15,00. Scheltema Amsterdam.

Tussen 1901 en 1929 ontvingen zeven Nederlanders de Nobelprijs voor natuurkunde. In dit boek schetst Willink de achtergrond van wat hij de wedergeboorte van de Nederlandse natuurwetenschap noemt. Een kloeke studie over de biologische aard van het moederschap, Mother Nature van Sarah Blaffer Hrdy, is bij Het Martyrium afgeprijsd van ƒ83,40 voor ƒ24,95. Het boek werd in deze krant zeer lovend besproken.

Patrick Barbier: Farinelli. Paperback, Van Gennep 1996, van ƒ49,90 voor ƒ15,00. Steven Sterk Utrecht.

In de 18de eeuw, de gouden eeuw van de opera, werden alle theaters beheerst door één stem, die van castraatzanger Farinelli. Barbier beschrijft het leven van Carlo Broschi, zoals hij in werkelijkheid heette. Bij dezelfde boekhandel: Thijs Berman Op zoek naar George Fles (van ƒ37,90 voor ƒ12,50), het spannende verslag van een zoektocht naar het leven van een Hollandse revolutionair die in de Sovjet-Unie het loodje legde.

David Grossman: The zigzag kid. Gebonden, Farrar 1997, van ƒ66,25 voor ƒ24,-. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Fraai uitgegeven roman van de Israëlische schrijver Grossman over een 12-jarige jongen die door zijn vader naar een oom wordt gestuurd. Dat bezoek is slechts een smoes om de jongen, vlak voor zijn Bar Mitswa, een verrassingsreis aan te bieden. Van dezelfde auteur, bij dezelfde boekwinkel The smile of the lambs (van ƒ58,85 voor ƒ19,90).

Marcel Proust: Sodom en Gomorra. Paperback, de Bezige Bij 1989, van ƒ120,- voor ƒ39,90 voor drie delen. Steven Sterk Utrecht.

Sodome et Gomorrhe verscheen in 1922, het jaar dat Proust stierf. Het is geroemd om zijn portret van Baron de Charlus, een arrogante aartsverleider en komediant. De vertaling is van Thérèse Cornips. Zeer spijtig is dat er geen voorwoord of nawoord is opgenomen.

Bernard Ireland: History of ships. Gebonden, Chartwell 1999,

van ƒ118,- voor ƒ49,50.

De Boekenmarkt Den Haag.

Beetje een salontafelboek, maar ongetwijfeld aantrekkelijk voor de liefhebers van driemasters, stoom- en onderzeeboten. Ireland geeft in vogelvlucht een overzicht van de eerste kano's (500 v.Chr.) tot de met computers volgestouwde olietankers van nu. Met veel plaatjes.

Hans Ibelings: Niederländische Architektur. Paperback, Prestel 1995, van ƒ102,20 voor ƒ29,95. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Wie een Duitstalig overzicht zoekt van de Nederlandse architectuur in de 20ste eeuw, met veel plaatjes en niet te veel tekst, heeft het hier gevonden. Dorps- en stadskernen, winkelcentra en vlieghavens, ze passeren hier de revue, in soms nogal helle kleurenfoto's.