PSV door puntenverlies met kater op kerstreces

PSV-trainer Erik Gerets bekende gisteravond met een ,,ongelofelijk rotgevoel'' de winterstop in te gaan. Die depressie zal niet alleen worden veroorzaakt door het pijnlijke 1-1 gelijkspel van zijn ploeg tegen Fortuna Sittard, de hekkensluiter van de eredivisie. Terwijl zijn spelers met gemengde gevoelens de balans opmaken van een wisselvallige eerste seizoenhelft, dient Gerets de uitkomsten af te wachten van het onderzoek naar de omkoopaffaire rond de Joegoslavische spelersmakelaar Stojic.

Volgens aanvoerder Van Bommel vernamen de spelers van PSV uit de media dat Gerets zich dinsdag voor verhoor bij het bondsparket van de Belgische voetbalbond had gemeld. Ze hadden de in opspraak geraakte trainer niet gevraagd hoe het onderhoud met de parketvoorzitter Verstringhe was verlopen. ,,De trainer heeft zijn zegje gedaan in de spelersgroep en verder is het zijn zaak'', verklaarde Van Bommel diplomatiek. Maar zijn de vermeende omkooppraktijken van makelaar Stojic en zijn relatie met coach Gerets niet een terugkerend gespreksonderwerp in de kleedkamer bij PSV?

Met een mysterieus glimlachje om zijn mond verliet PSV-doelman Waterreus gisteravond het stadion, toen hij op die vraag een antwoord moest geven. Spraakzamer had de 30-jarige keeper zich getoond over zijn curieuze pirouette in de slotminuut van het duel met Fortuna Sittard, die de Limburgers zowaar een punt opleverden in Eindhoven. Waterreus was weer de schlemiel bij PSV, toen hij uitgleed na een terugspeelbal van verdediger Hofland. Met de handen tikte Waterreus de bal vervolgens voor de voeten van invaller Krijgsman weg en arbiter Van Egmond kende Fortuna Sittard terecht een indirecte vrije trap toe in het strafschopgebied van PSV.

Op de valreep spoelde middenvelder Van Halst de bittere nasmaak van een mislukt jaar bij Ajax weg door zijn tijdelijke werkgever in Sittard een cruciaal punt te bezorgen in de strijd tegen degradatie. Snoeihard joeg de kale stofzuiger van Fortuna de bal vanaf tien meter achter Waterreus, die na afloop opbiechtte dat hij de regels bij het pareren van een terugspeelbal niet kende. Duidelijk is dat een doelman de bal niet met de handen mag beroeren als die hem door een teamgenoot met de voeten wordt bezorgd. ,,Maar volgens mij heeft Van Egmond de regel verkeerd geïnterpreteerd'', mopperde Waterreus. ,,Er moet toch ook sprake zijn van opzet?''

Opzet of niet, Waterreus gebruikte zijn handen na een terugspeelbal om zijn fout te corrigeren. En Krijgsman had een leeg doel voor zich gehad als de keeper van PSV zijn handen niet had gebruikt. Had Waterreus zelfs niet een rode kaart verdiend voor zijn ingreep, waarmee hij een `doorgebroken speler' een scoringskans ontnam? Volgens de spelers van Fortuna Sittard wel en hun smeekbede aan het adres van Van Egmond had kwaad bloed gezet bij Waterreus. ,,Ze riepen meteen dat ik een donkerrode kaart verdiende'', mokte de PSV-doelman. ,,Ik begrijp dat Fortuna de punten hard nodig heeft, maar dat gedrag vond ik ronduit zielig.''

Tot zijn verbijstering beweerde ook de arbiter dat hij Waterreus had moeten wegsturen. ,,Van Egmond zei: `je mag blij zijn dat je geen rood krijgt'. Ik kan me niet voorstellen dat hij me aardig vindt. Maar goed, die man kent de regels tenminste, de spelers van Fortuna riepen maar wat. Gelukkig was Van Egmond daar niet ontvankelijk voor.''

Waterreus zal de spelregels onder de kerstboom nog wel eens doornemen, al erkende hij ruiterlijk zijn fout. Waterreus beriep zich ook niet op de erbarmelijke staat van het licht bevroren veld. ,,Zo'n slippertje mag me zelfs in de badkamer niet overkomen. PSV heeft door mijn schuld twee dure punten verloren.''

Dat was ook weer overdreven, want de nummer twee van de eredivisie had het natuurlijk nooit zo ver mogen laten komen. Na welgeteld 25 seconden verscheen linkerspits Kolkka al moederziel alleen voor Fortuna-doelman Hesp. Maar de Finse aanvaller faalde. Pas in de laatste minuut van de eerste helft profiteerde spits Kezman van een minder sterk moment van de routinier in het doel van Fortuna. Hesp verwerkte een schot van de al snel ingevallen Claudio maar half, waardoor de Joegoslaaf alweer zijn dertiende doelpunt voor PSV kon laten aantekenen.

In de tweede helft nam PSV alvast een voorschot op het kerstreces. Fortuna profiteerde dankbaar van die misplaatste arrogantie, waardoor PSV een achterstand van vijf punten moet goedmaken op herfstkampioen Feyenoord. ,,Ik ben diep ontgoocheld, we hebben twee punten weggegooid'', jammerde coach Gerets. De nieuwe Fortuna-coach Thijssen vertaalde de verrassende remise in Eindhoven als een psychologische overwinning voor zijn noodlijdende elftal.

Voor Gerets komt de winterstop in elk geval als geroepen om zijn geschonden blazoen te zuiveren. In de perskamer van PSV werd al cynisch beweerd dat hij zijn kerstkaarten niet in een gesloten enveloppe zal versturen.

    • Robèrt Misset