Prins moet wachten zolang politici praten

Behalve de liefde spelen het internationale hofprotocol en de politieke agenda een voorname rol bij een eventuele verloving van de kroonprins.

Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta verloven zich in het late voorjaar volgend jaar. Het huwelijk wordt een halfjaar later gesloten, eind 2001 of begin 2002.

Het is de jongste prognose die in Haagse politieke kring opgeld doet, nadat afgelopen weken druk is gespeculeerd over een koninklijke verloving die kort voor kerst zou worden bekendgemaakt. Die verloving is er gekomen, doch alleen van een andere prins.

,,Voor speculatie moet u op de beurs zijn'', sprak prins Constantijn afgelopen zaterdagmiddag bij de bekendmaking van zijn voorgenomen huwelijk. Bij alle geruchten over trouwplannen van de kroonprins wordt gemakshalve niet de vraag gesteld of hij en zijn Argentijnse vriendin al toe zijn aan een huwelijk en of zij daarvoor wettelijke toestemming van de Staten-Generaal zullen vragen. Maar gesteld dat dit parlementair goedgekeurde huwelijk er komt, dan zouden voorbereidingen en festiviteiten zich voltrekken omstreeks de tweede helft van volgend jaar, niet eerder en mogelijk niet later.

Voor deze verwachting zijn objectieve gronden aan te voeren, die samenhangen met hofprotocol en de politieke agenda voor 2001 en 2002. Het huwelijk van prins Constantijn geldt, anders dan huwelijken in de Van Vollenhoven-tak, als een koninklijke kwestie waarvoor bevriende vorstenhuizen op het hoogste niveau worden uitgenodigd. Het is in deze kring not done om huwelijken dicht na elkaar te voltrekken. Aangekondigd is dat prins Constantijn halverwege volgend jaar trouwt en bekend is dat de Noorse kroonprins in augustus trouwt. Daarmee zouden de internationale hofagenda's op z'n vroegst pas in het late najaar van 2001 ruimte laten voor een volgend koninklijk huwelijk in Nederland.

Op zichzelf is er geen reden om enige haast te maken met een eventueel huwelijk van prins Willem-Alexander. Maar er is een complicatie. Het jaar 2002 is een jaar met verkiezingen en kabinetsformatie, waarvan verloop en uitkomst onvoorspelbaar zijn. Premier Kok lijkt de aangewezen politicus om een goedkeuringswet door het parlement te loodsen, maar over de politieke toekomst van Kok na de zomer van 2002 bestaat onzekerheid. Volgens ingewijden zullen koningin Beatrix en Kok ervoor waken dat het politieke debat over een huwelijk van de kroonprins en Maxima Zorreguieta zorgvuldig buiten de verkiezingsstrijd van 2002 wordt gehouden. Want zoveel is zeker, de commotie over parlementaire goedkeuring en protocol rondom dit huwelijk zou onbeheersbare vormen kunnen aannemen.

De vraag is: wat te doen met vader Zorreguieta, ex-dienaar van de Argentijnse junta? Prominente politici hebben al aangegeven dat hij weinig welkom is in Nederland. Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven zegt in Nieuwe Revu dat zij de vader van de bruid slechts met de grootst mogelijke tegenzin een hand zou geven. GroenLinks-leider Rosenmöller doet vandaag, in een opiniestuk in de Volkskrant, een oproep aan ,,alle politieke partijen'' om Zorreguieta sr. te bestempelen als persona non grata bij een officiële aankondiging van de verloving, zoals het echtpaar Brinkhorst zaterdag trots poseerde op paleis Huis ten Bosch.

Complicaties als deze hebben het weekblad Privé en de `Oranje-historicus' J.G. Kikkert deze week grond gegeven voor het gedurfde vermoeden dat de kroonprins en zijn Argentijnse vriendin desnoods zonder parlementaire goedkeuring met elkaar wensen te trouwen.In dit scenario wordt prins Constantijn nu klaargestoomd als `reserve-kroonprins'.

Het is een vorm van speculatie die een even grillig verloop kan hebben als de koersen op de internationale beurzen van deze week.

    • Gijsbert van Es