Potterhoekje

Kerst met Potter 1

OP DE ENGELSE radio wordt op tweede kerstdag (Boxing Day noemen ze dat) het hele eerste boek van Harry Potter non-stop voorgelezen. Dat gaat acht uur duren. Daarvoor worden de opnames gebruikt van de Potter-voorlees cd die de Engelse acteur Stephen Fry maakte. In Nederland heeft Jan Meng HP1 voorgelezen op 8 cd's. De Engelse Potter wordt op 26 december op BBC Radio 4 uitgezonden, van 12 uur tot 20 uur.

Kerst met Potter 2

VEEL KINDEREN IN Nederland zullen deze kerstvakantie gebruiken om HP4, Harry Potter en de Vuurbeker uit te lezen. Maar er zijn natuurlijk ook snelle lezers die het boek al uit hebben, zoals Isa Oxenaar (8) uit Amsterdam. Op veel scholen lijkt het wel of er een Potter-leesrace gehouden wordt. Kinderen houden steeds bij wie op welke bladzijde is. En de snelste lezers vertellen natuurlijk wat er gebeurt, wie wat doet en wie doodgaat op het eind van het boek. Na de kerstvakantie zullen de meeste kinderen het boek uit hebben. En dan begint het wachten op HP5.

Jo Rowling werkt aan deel 5

JO ROWLING IS vorige maand, november, begonnen aan het schrijven van deel 5 van Harry Potter. Dat meldt Elsbeth Louis van de Nederlandse Potter-uitgever De Harmonie. Het boek wordt eind volgend jaar verwacht. Anders dan de vorige delen, krijgen de vertalers het boek meteen, zodat er niet maanden tussen het verschijnen van het Engelse boek en de vertaling zal zitten. De titel van HP5 zou Harry Potter en het bevel van de Fenix zijn.

Kind mag website houden

HET ENGELSE MEISJE Claire Field (15) mag haar eigen Potter-site open houden. Dat melden Engelse kranten. Vorige week bleek dat het meisje haar webzijde moest sluiten van de filmmaatschappij Warner Bros, die werkt aan de verfilming van het eerste Potterboek. De filmmaatschappij wil zelf geld verdienen aan spelletjes en vragenspelletjes met namen en figuren uit de Potterboeken. Dus websites met zulke onderdelen waarmee anderen verdienen, willen ze sluiten. Maar omdat Claire geen geld met haar Pottersite wil verdienen mag ze `open' blijven. Zie: harrypotterguide.co.uk

Luister op www.nrc.nl/Potterhoekje naar de winnaars van de Potterhoekje voorleeswedstrijd!