Partij Leefbaar Utrecht draait plan deels terug

De lokale partij Leefbaar Utrecht neemt de komende collegeperiode de verantwoordelijkheid op zich voor de grote infrastructurele vernieuwingen in de stad. De partij is de laatste jaren groot geworden door haar verzet tegen de plannen daarover.

Leefbaar Utrecht, dat bij de tussentijdse verkiezingen vorige maand veertien zetels haalde in de Utrechtse raad, levert drie wethouders. W. Lenting krijgt het Utrecht Centrum Project en de Vinex-locatie Leidsche Rijn in zijn portefeuille, Y. van den Bergh verkeer en vervoer. Beide posten zijn zeer bepalend voor het uiterlijk van de stad. Het nieuwe college is gisteravond gepresenteerd.

Het Utrecht Centrum Project (UCP), de renovatie van Hoog Catharijne en het station, is de afgelopen jaren inzet geweest van heftige discussies in de gemeenteraad. Het project dat 330.000 vierkante meter kantoren zou huisvesten, wordt volgens het collegeprogramma gehalveerd. Zodra een nieuw plan is uitgewerkt, wordt het besluit per referendum aan de bevolking voorgelegd.

Een ander omstreden project is de busbaan die op dit moment in de Utrechtse binnenstad wordt aangelegd. Leefbaar Utrecht gaat de komende vijfenhalf jaar ook dit project aanpassen. De busbaan – nu aangelegd voor tweerichtingsverkeer – wordt omgebouwd tot eenrichtingsverkeer. De partij wil de binnenstad ontlasten door onder meer light rail en een efficiënte verkeersring om de stad aan te leggen. Per dag gaan 300.000 auto's de stad in en uit.

Vóór de verkiezingen gaf Leefbaar Utrecht te kennen met een kleine coalitie te willen besturen en niet met een `monistische regenboogcoalitie'. Uiteindelijk zijn toch vijf van de acht partijen in het college vertegenwoordigd. PvdA krijgt twee deeltijdwethouders (beide vier dagen), CDA en VVD elk één voltijdswethouder en de Vleutense partij Burger en Gemeenschap een deeltijdwethouder (twee dagen). Opvallend is dat de gemeente Vleuten/De Meern, die per 1 januari bij Utrecht wordt gevoegd, drie van de zeven wethouders levert.

Volgens Leefbaar Utrecht-voorzitter B. Schnetz hadden de partijen tijdens de onderhandelingen aanvankelijk `reserves'. ,,Ze waren bang voor een dictaat van Leefbaar Utrecht.'' Dat viel volgens VVD-wethouder en onderhandelaar J. van Zanen mee. ,,Er ontstond een `creatieve' sfeer.''