Parlement Moldavië faalt weer bij presidentsverkiezing

Het parlement van Moldavië is er gisteren vor de vierde keer niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen. De nieuwe mislukking brengt het spookbeeld van een ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen dichterbij.

Het parlement kwam gisteren in zijn vierde poging niet eens aan een stemming toe: slechts 46 van de 101 parlementariërs verschenen voor de stemming. Het quorum van 61 zetels werd aldus niet gehaald en een stemming kon niet worden gehouden.

De mislukking was het gevolg van een boycot van de centrum-rechtse partijen in het parlement. Zij vreesden dat de kandidaat van de communistische partij voor het presidentschap, Vladimir Voronin, ditmaal de benodigde 61 stemmen zou halen en president zou worden en voorkwamen dat door weg te blijven. Bij de vorige stemming, op 6 december, kreeg Voronin al 59 stemmen. Zijn rivaal Pavel Barbalat kwam niet verder dan 35 stemmen.

De voorzitter van het parlement, Dumitru Diacov, zei gisteren dat de centrum-rechtse partijen ,,geen doctrinaire pro-Moskou-communist als staatshoofd willen''. Diacov zelf, leider van de Democratische Partij, boycotte de stemming eveneens.

De communisten drongen gisteren aan op ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen. Volgens de regels heeft het parlement nog één mogelijkheid een nieuwe president te kiezen, en wel op 16 januari; slaagt het daar dan opnieuw niet in, dan moet president Petru Lucinschi het ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Moldavië kan zich gezien de uiterst precaire economische situatie de maandenlange politieke verlamming, die aan verkiezingen voorafgaat, niet permitteren. De centrum-rechtse partijen willen het Constitutionele Hof inschakelen om een ontbinding van het parlement te voorkomen, als Lucinschi daartoe besluit.

Sinds 6 december, toen de verkiezing van een nieuwe president voor de derde keer mislukte, hebben de centrum-rechtse partijen druk op Voronin uitgeoefend om zich, omdat hij toch nooit kans zou maken op 61 stemmen in het parlement, terug te trekken ten gunste van een andere kandidaat, die namens alle parlementaire partijen naar voren zou moeten worden geschoven. Diacov, die de onderhandelingen met Voronin voerde, bood hem in ruil zijn eigen functie aan, die van voorzitter van het parlement. Maar Voronin voelde daar niets voor.