OUTKAST

De vierde cd van OutKast, een rapduo uit Atlanta, Georgia, heet Stankonia. `Stank' is naar verluidt hun nieuwe woord voor funk. En funk in dit millenium wordt natuurlijk vermengd met rap. OutKast is de nieuwste Amerikaanse zegen voor rap-liefhebbers. Het duo heeft gevoel voor historie, een broertje dood aan eentonigheid en voldoende gekte om tot ver in deze eeuw te citeren en combineren.

De mannen achter OutKast (Dr'e 3000 en Big Boi) zijn vooral verwant met funkprediker George Clinton. Ze gebruiken dezelfde space-effecten als hij en bedienen zich van net zulke komisch megalomane slogans. Verder terug ligt hun inspiratie ook bij Sly Stone, zo blijkt uit de in uithalende stemmen.

In het ene nummer figureren de raps tegen een schallend decor van jubelende koren en Hendrix-achtige gitaarsolo's, in het andere wordt een knorrende synthesizer ingezet, gecombineerd met hectische drumknallen. OutKast doet het allemaal, en met een wervende nonchalance. De rappers zijn anti-gangsta, en vooral bevorderlijk voor het goede humeur.

OutKast. Stankonia (BMG 26072)

    • Hester Carvalho