`NTT Docomo komt met grote emissie'

Het Japanse mobiele telefonie-bedrijf NTT Docomo bereidt een grote aandelenemissie voor ter waarde van 1.000 miljard yen (21,5 miljard gulden). De uitgifte van nieuwe aandelen is vanochtend besproken tijdens een vergadering met zakenbanken.

Volgens analist Toshiaki Iba van Tokyo Mitsubishi Securities wil NTT Docomo de emissie combineren met noteringen aan de effectenbeurzen van New York en Londen.

De emissie kan mogelijk al volgende maand plaatshebben, maar kan ook later worden gepland gezien de onzekere marktomstandigheden. Zakenbank Goldman Sachs, dat nauwe betrekkingen heeft met NTT Docomo, zou voorstander zijn van uitstel.

NTT Docomo wil de opbrengst van de emissie gebruiken voor de investering van 9,8 miljard dollar (23,7 miljard gulden) in AT&T Wireless, de mobiele telefoniedivisie van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T. De Japanners nemen een belang van 16 procent in het Amerikaanse bedrijf, zo werd vorige maand overeengekomen. De afspraak is dat NTT Docomo medio januari het geld overmaakt aan AT&T.

Eind januari ook moet het Japanse bedrijf geld overmaken voor 20 procent in het Taiwanese KG Telecom. Voor dat aandelenpakket betaalt NTT Docomo 60 miljard yen (1,3 miljard gulden).

NTT Docomo, dat voor 67 procent in handen is van ex-monopolist Nippon Telegraph and Telephone (NTT), heeft dit jaar 650 miljard yen (14 miljard gulden) besteed aan investeringen in het buitenland. Het heeft onder andere een belang van 15 procent genomen in KPN Mobile. Volgens analist Iba heeft NTT Docomo voor de periode april 2001 tot en met maart 2002 alvast 1000 miljard yen gereserveerd voor nieuwe investeringen.

Het aandeel van NTT Docomo sloot vandaag op de beurs in Tokio 3,81 procent hoger op 2,18 miljoen yen (een kleine 50.000 gulden per aandeel). NTT Docomo heeft omgerekend een beurswaarde van ongeveer 450 miljard gulden.

DOSSIER TELECOM: www.nrc.nl