KPN verkoopt belang in Eircell

Telecombedrijf KPN verkoopt zijn belang in het Ierse Eircell aan de Britse telecomreus Vodafone. KPN, dat een schuldenlast heeft van 22 miljard euro (48,5 miljard gulden), krijgt 220 miljoen aandelen van Vodafone. Het aandelenpakket is op basis van de huidige koers van Vodafone 875 miljoen euro (1,9 miljard gulden) waard.

De overeenkomst is gisteren goedgekeurd door KPN en het Zweedse Telia, die samen 35 procent van de aandeelhouders vertegenwoordigen. Ten minste de helft van de aandeelhouders moet zijn goedkeuring geven. Een woordvoerder van KPN verwacht dat dit begin volgend jaar daadwerkelijk zal gebeuren.

Vodafone biedt 0,9478 aandelen voor iedere twee aandelen van Eircell. De aandelen mogen na de definitieve sluiting van de overeenkomst dertig dagen lang niet worden verkocht. KPN heeft aangekondigd de aandelen zo snel mogelijk te willen verkopen. Het aandelenpakket vertegenwoordigt 0,35 procent van het totale aantal uitstaande aandelen van Vodafone.

Eircell is de mobiele telefoniedochter van telecombedrijf Eircom, waarin KPN eveneens een belang heeft van 21 procent. Vodafone wil in alle landen van Europa aanwezig zijn. In Nederland is het eigenaar van de aanbieder van mobiele telefonie Libertel.

KPN wil ook het belang in Eircom verkopen ter verbetering van de eigen vermogenspositie. Eerder deze week heeft KPN ook zijn belang van 45 procent in de Indiase softwaremaker Wipro verkocht. Wipro koopt het belang van KPN over voor 23,25 miljoen dollar (55,9 miljoen dollar), zo heeft de softwaremaker bekendgemaakt. KPN zoekt ook naar kopers voor belangen in Tsjechië (Cesky Telecom) en Indonesië (Telkomsel).

KPN heeft zich diep in de schulden gestoken voor de overname van het Duitse E-plus, precies een jaar geleden, en investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS).

Verschillende kredietbeoordelaars houden KPN scherp in de gaten. Zo overweegt Moody's sinds vorige week de kredietwaardigheid van KPN naar beneden bij te stellen. KPN zou in dat geval meer rente moeten gaan betalen over zijn leningen.

Gisteren sloot het aandeel van KPN op 13,14 euro. Daarmee is het terug op het niveau van oktober 1998. Vanochtend daalde de koers met 2,59 procent tot 12,80 euro.

DOSSIER KPN: www.nrc.nl