KPN blijft sukkelen op positieve beurs

KPN blijft de brekebeen van de beurs. Vanmorgen leverde het aandeel weer ruim 5 procent in. Het totale verlies komt daarmee deze week op meer dan 11 procent.

De daling van KPN was opmerkelijk, omdat de overige Europese telecomaandelen vanochtend bijna zonder uitzondering zwarte cijfers schreven. Volgens telecomanalisten is de daling van KPN een direct gevolg van de verkoop van de mobiele-telefoniedivisie van het Ierse Eircom aan Vodafone. KPN is grootaandeelhouder van Eircom, en de opbrengst van 875 miljoen euro valt de markt kennelijk tegen. Daarnaast wordt KPN in aandelen uitbetaald, die bovendien pas na drie maanden mogen worden verkocht. Dat betekent dat het Nederlandse telecombedrijf koersrisico op het pakket loopt, en dat de opbrengst niet meteen gebruikt kan worden voor het afbetalen van een deel van de hoge schuldenlast. Rond het middaguur noteerde het aandeel KPN 12,45 euro.

Het telecombedrijf was een negatieve dissonant op de Amsterdamse beurs. De overige telecomaandelen noteerden in de plus. Zo klom Versatel 3,6 procent, dikte Libertel 0,9 procent aan en steeg KPN-dochter KPNQwest met 2,8 procent naar 22 euro precies.

Ook de meeste andere aandelen boekten winst. De dalers waren ver in de minderheid onder de hoofdfondsen. Onder hen bevonden zich het chemie- en farmaconcern Akzo Nobel en bierbrouwer Heineken. Deze twee fondsen hebben het in de voorbije week het best gedaan, met positieve rendementen van respectievelijk 9,5 en 7,3 procent. Dat duidt erop dat beleggers de tijd rijp achtten om hun winst te pakken. Akzo Nobel daalde 0,4 procent naar 56,25 euro, Heineken 0,2 procent naar 65,80 .

De stijgingen onder de andere grote Nederlandse fondsen waren gematigd. Elektronicafabrikant Philips was de grootste stijger. Het kreeg er ruim 2 euro bij op 37,07 euro, een stijging van 6 procent.

De financiële fondsen hebben, met uitzondering van ING, een matige week achter de rug. De koersbewegingen van vanmorgen waren een spiegelbeeld van die van de afgelopen week. ING moest zeven tienden van een procent achteruit, ABN Amro en Aegon boekten een paar tienden winst. Aegon steeg 1,5 procent naar 44,14 euro.

De AEX profiteerde van de optimistische stemming. De index van de grootste fondsen steeg 0,9 procent naar 628,38 punten.

Onder de middelgrote fondsen viel handelshuis Buhrmann in positieve zin op. Vanmorgen werd bekend dat Buhrmann na lang touwtrekken de divisie kantoorartikelen van kantoorinrichter Samas overneemt. De markt beloonde Buhrmann met een koerswinst van 6,1 procent. Samas deed het beduidend minder: het aandeel verloor 9,7 procent op 16,30 euro.

Voedingsfabrikant Wessanen profiteerde van de aankoop van distributeur Boas, dat onder meer Campbell's soepen en de ingeblikte vis van John West in portefeuille heeft. Wessanen steeg 1,9 procent naar 13,20 euro.