Internationaal

LONDEN

Europese aandelen begonnen de dag in een voorzichtig optimistische stemming. Geholpen door het lichte herstel gisteren op de Amerikaanse beurzen trokken de koersen aan.

De London Stock Exchange beleefde een buitengewoon rustige morgen. Drie kwartier na de opening was er in een kwart van de aandelen van de FTSE-100 index nog niet gehandeld. Telecombedrijf Vodafone stond in de belangstelling, omdat het, na de overname van Eircell gisteren, volgens geruchten in de race zou zijn voor een acquisitie van het Australische Cable & Wireless Optus. Vodafone steeg 1,1 procent naar 237 pence.

De FTSE-100 steeg vanochtend 0,2 procent en noteerde vroeg in de middag 6.131 punten.

FRANKFURT

De grote Duitse financiële fondsen waren vanmorgen voor een groot deel debet aan een opleving van de index. In navolging van grote Amerikaanse banken en verzekeraars wonnen aandelen als Deutsche Bank, Dresdner Bank en Allianz terrein in de belangstelling.

De DAX profiteerde met een stijging van 0,5 procent op 6.234 punten.

PARIJS

De beurs van Parijs opende vanmorgen licht hoger. In de loop van de ochtend bleef de winst redelijk gehandhaafd. De index noteerde rond het middaguur 5.771 punten, een winst van 0,2 procent.

TOKYO

Het herstel op sommige Aziatische beurzen was vandaag weinig robuust. Voorzichtigheid was troef op de een na laatste handelsdag voor kerst. De stijging van de traditionele Amerikaanse aandelen gisteren vond enige weerklank, maar overtuigend waren de stijgingen niet. De Nikkei-225, de graadmeter van de beurs van Tokyo, steeg met een fractie van een procent naar 13.427 punten. De Hongkongse Hang Seng-index boekte een half procent winst op 14.738 punten.

NEW YORK

De Amerikaanse beurzen kwamen gisteren even op adem na twee stormachtige handelsdagen. De Nasdaq maakte een vliegende start: koopjesjagers joegen de index van de technologiebeurs meer dan drie procent omhoog. Later gingen een flink aantal aandelen weer in de verkoop. De Nasdaq sloot uiteindelijk drie tienden van een procent hoger op 2.340 punten.

De Dow Jones index profiteerde van de stijging van de rentegevoelige aandelen: de banken

JP Morgan en Citigroup. Het vooruitzicht van een renteverlaging in januari gaf met name de eerste bank vleugels.. De index steeg 1,6 procent naar 10.487 punten.