Heinz Bergruen verkoopt collectie aan Duitsland

De collectie Berggruen, met een waarde van meer dan 1,1 miljard gulden blijft behouden voor Duitsland. De collectie van Berggruen, een joodse verzamelaar die nazi-Duitsland in 1936 ontvluchtte, omvat 170 werken, waaronder 80 Picasso's en verder schilderijen van onder anderen Klee, Matisse en Braque. Na de Tweede Wereldoorlog begon Berggruen in Parijs een kunsthandel. In 1980 gaf hij deze op om zich helemaal te wijden aan verzamelen. In 1996 vestigde hij zich in Berlijn.

Berggruen heeft de collectie nu verkocht aan de een Duitse overheidsstichting voor ongeveer een derde van de waarde. Bij de ceremoniële overdracht van de collectie gisteren in Berlijn noemde de Duitse bondskanselier Schröder de verkoop ,,een zeer nobele daad en een teken van verzoening met en vertrouwen in het huidige Duitsland.'' Schröder beschouwde de aankoop ook als een succes in de profilering van Berlijn als een internationale kunststad.