Geen steun voor Peres' kandidatuur

De Israëlische ex-premier Shimon Peres, minister voor Regionale Samenwerking onder premier Barak, heeft gisteravond moeten afzien van deelneming aan de verkiezingen voor het premierschap op 6 februari.

De linkse Burgerrechtenpartij van Jossi Sarid legde gisteravond een verzoek van Peres naast zich neer om zijn kandidaatstelling tegen Barak en Ariel Sharon van de Likudpartij te steunen. Peres wees tijdens een onderhoud met Barak een compromisvoorstel van Sarid van de hand om zich aan het hoofd te stellen van het Israëlische vredesteam. Barak was daarmee akkoord gegaan om Peres te compenseren voor het opgeven van zijn kandidatuur. ,,Ik zoek geen baantje'', zei Peres na het met grote moeilijkheden tot stand gekomen gesprek met Barak. ,,Het volk roept me omdat ik volgens de opiniepeilingen Sharon kan verslaan. En daarom en om de vrede gaat het.'' Kort daarna slaagde Sarid erin de leiding van de Burgerrechtenpartij te overreden de kandidaatstelling van Peres af te wijzen. Om zich in de race te kunnen werpen had Peres de handtekeningen nodig van tien parlementariërs van de Burgerrechtenpartij.

Opiniepeilingen wijzen vandaag uit dat Sharon Barak met een verschil van 18 procent verslaat terwijl Peres Sharon met een verschil van vier procent zou kloppen. Deze peilingen kunnen overigens snel ten gunste van Barak veranderen indien het huidige optimisme tijdens de onderhandelingen in de VS tussen Israël en de Palestijnen nog voor de verkiezingen wordt omgezet in een vredesregeling. In dat geval zou de voor Barak beslissende Arabische stem weer naar hem kunnen vloeien.

Volgens de Israëlische pers van vandaag en Palestijnse woordvoerders is er sprake van grote veranderingen ten gunste van de Palestijnen in de Israëlische voorstellen. De Amerikanen zouden verbaasd zijn over de omvang van de Israëlische concessies. De krant Ha'aretz citeert vanmorgen politieke kringen in Jeruzalem volgens welke Israël nu voor de eerste maal de bestandslijnen van 1967 als internationale grens tussen Israël en Palestina aanvaardt, grenscorrecties voorbehouden. Dit standpunt nadert de principes van resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die door de Palestijnen als de internationale legitimiteit voor hun territoriale eisen worden aangevoerd. Volgens de Israëlische media is Barak bereid voor beëindiging van het conflict met de Palestijnen de hele Gazastrook op te geven en 95 procent van de Westelijke Jordaanoever. Ook is er sprake van Palestijnse soevereiniteit over Al Haram-al-Sharif/Tempelberg met een Palestijnse corridor naar de twee grote moskeeën daar. De Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem zouden onder de Palestijnse vlag komen, inclusief de christelijke heilige plaatsen. Over het Palestijnse recht van terugkeer en de hoeveelheid land in bezet gebied die Israël ter wille van het behoud van de stedelijke nederzettingen wenst te annexeren zijn nog meningsverschillen tussen de partijen. President Bill Clinton heeft al contact opgenomen met de Egyptische president Mubarak en met Saoedi-Arabië om een vredesregeling te steunen.

Ehud Olmert, de burgemeester van Jeruzalem, brieste vanmorgen van woede in een vraaggesprek over Baraks concessies in Jeruzalem. ,,Ook de Olijfberg komt in Palestijnse handen'', zei hij. Olmert was zo opgewonden dat hij vragen als standpunten opnam en kwaad de hoorn op de haak wierp. Radio Israël begon vanmorgen met speciale uitzendingen over de ontwikkelingen in het vredesoverleg.